Cmd P for 2079, een futuristische reis door de wereld van print logo cmd p

Expositie in het Allard Pierson van 3 november 2019 tot en met 19 januari 2020.

Kunstenaars: Åbäke (UK), Karin Ferrari (AT/IT), Emre Hüner (TR/NL), ooooo (*)

Voor de tentoonstelling Cmd P for 2079 selecteerde curator Sofie van Dederen en AGA LAB vier internationale kunstenaars om onderzoek te doen naar tactiele media, en te speculeren over de toekomst van het medium. De kunstenaars doen dat binnen het artists-in-residence programma van AGA LAB, en in samenwerking met conservatoren van het Allard Pierson. De kunstenaars reageren op verschillende collecties van het Allard Pierson, zoals die op het gebied van grafische vormgeving, typografie en kalligrafie. Met de beelden uit het archief, in combinatie met de artistieke praktijk en het medium hebben de kunstenaars diverse verhaallijnen gecreëerd over de rol van print in 2079.

(De titel Cmd P for 2079 verwijst naar de sneltoetsen op de Mac-computer voor het afdrukken van documenten). Tijdens de expositie wordt een rondleiding gegeven en een expeditie georganiseerd naar AGA LAB met printdemonstraties en ook workshops. Houd onze nieuwsbrief en agenda in de gaten!

Zestig jaar experimenteren met grafische technieken
Aanleiding van het onderzoek is het 60-jarig bestaan van AGA LAB. Als collectieve maak- en onderzoeksplek geeft AGA LAB kunstenaars, ontwerpers en fotografen de ruimte om zich te richten op materiaal, beeld en techniek. In 1958 werd AGA LAB voor kunstenaars opgezet als ‘Amsterdams Grafisch Atelier (AGA)’. De faciliteiten die de werkplaats tegenwoordig biedt, geven ruimte om te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, ets, lithografie en digitale technieken.
Speciale focus binnen AGA LAB ligt op haar Artist in Residence programma waarin jaarlijks zo’n 45 internationale kunstenaars gestimuleerd worden de grenzen op te zoeken van het medium vanuit hun artistieke drijfveren. Cmd P for 2079 staat dus niet alleen voor de expositie in het Allard Pierson, maar zeker ook voor de intensieve onderzoeks-, experimenteer- en productie-residency van de kunstenaars in AGA LAB.

Emre_1

Over de werken van de kunstenaars:
Äbake
Emre Hüner
Karin Ferrari
ooooo

Curator is Sofie Dederen, tot het voorjaar 2019 directeur bij de Vlaamse collega-instelling het Frans Masereel Centrum, nu als freelance curator actief vanuit Antwerpen.

Het vernieuwde Allard Pierson
Cmd P for 2079 wordt tentoongesteld in het deels getransformeerde Allard Pierson, voortgekomen uit het samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties UvA. Het Allard Pierson wil de schatten uit de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam voor iedereen voor het voetlicht brengen. De nieuwe presentatie Van Nijl tot Amstel, de programmering van ‘Allard Pierson Live’ en het artistiek onderzoek Cmd P for 2079 zijn hier een onderdeel van.

Maki1Tijdspanne expositie
De tentoonstelling geldt als afsluiting van de ‘residency’ periode. Van 3 november tot en met 19 januari is de uitkomst van het project te zien in het Allard Pierson. In het voorjaar 2020 wordt de expositie voortgezet in het Frans Masereel Centrum, de nieuwe expositieruimte van de Vlaamse collega-instelling van AGA LAB.

Cmd P for 2079 is een co-productie van AGA LAB en Frans Masereel Centrum (België), in nauwe samenwerking met het Allard Pierson.

De Pers over CMD P for 2079:

logo's NL

Met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds en Prins Bernard Cultuur Fonds. Met dank aan: Platform 0090 Vlaanderen, Villa Buitenlust en Kessels Kramer.