BLAUWE MAANDAG
Blauwe Maandag is een onderzoeksproject gericht op de vraag “Hoe maak je verf of inkt van planten, en hoe maak je deze bruikbaar voor verschillende druktechnieken”. Het project is in 2011 geïnitieerd door biologe en kunstenaar Naan Rijks, en wordt uitgevoerd onder het dak van AGA LAB. Medio 2013 is wetenschapper en docent Jeroen Snijdewint bij het project aangesloten. Anno 2017 worden er meer dan 30 soorten planten gekweekt, welke gemeen hebben dat zij kleurstoffen of pigmenten bevatten. In 2017 is het team versterkt met Lucila Kenny, specialist in het maken van inkten met natuurlijke materialen. Naan en Lucila geven samen in 2018 meerdere workshops in AGAstudio over het maken van en drukken met plantaardige inkten.

 

BINNENLAND ATELIER
Debra Solomon zal tijdens haar werkperiode (juni en juli 2016) experimenteren met chromatografie als grafische techniek. Debra verdiept het onderzoek binnen het project Realrobotnik dat ze samen met Jaromil Rojo exposeerde in het Glazen Huis afgelopen jaar. Om de techniek uit te breiden die directe groei van mycelium in grafische patronen tot stand brengen.

 

Voor de Tijdelijke Binnenlandateliers (van MondriaanFonds) werkt AGA LAB samen met Waag Society. De Waag is een pionier op het gebied van digitale media. In de afgelopen 20 jaar heeft het zich ontwikkeld als platform voor artistiek onderzoek, een katalysator van experimenten en evenementen gekoppeld aan relevante maatschappelijke ontwikkelingen.

 

LEVENDE KLEUREN
Onderzoeksproject in samenwerking met buro BELÉN, Avans Hogeschool en Naan Rijks waarin het concept van kleur-echt-heid en duurzaamheid van kleuren ter discussie wordt gesteld. Binnen Levende Kleuren worden organisch gegenereerde inkt en kleurpasta’s onderzocht op hun variatie in kleurvastheid. Buro BELÉN en Naan Rijks ontwikkelden een wallpaper dat naar gelang van tijd verandert van patroon en kleur. De wallpaper werd getoond in het Van Abbe Museum tijdens de DDW 2015. Het onderzoek wordt komend jaar voortgezet.