JE KAN IN ONZE WERKPLAATS AAN DE SLAG MET DIVERSE KLASSIEKE EN DIGITALE PRINTTECHNIEKEN:
ANALOGE FOTOGRAFIE

De doka in onze werkplaats bestaat uit een aantal basale faciliteiten om zwart-wit analoge fotografie-afdrukken te kunnen maken en film te ontwikkelen. De doka is uitgerust met een Durst vergroter, doka verlichting, spoelbakken, ontwikkeltankjes (voor 35 en 120mm film) en chemicaliën. Wil je specifiek iets drukken dan kun je het beste je eigen chemicaliën meenemen. AGA LAB heeft een basisvoorraad chemicaliën: ontwikkelaar, stop(bad) en fixer voor zowel zwart-witfilm als papier. Deze zijn te gebruiken tegen een vergoeding (€ 5,- per sessie). Fotopapier en negatiefhouders dien je zelf mee te nemen.

DIGITAAL PRINTen

Het digitale printlab is gesitueerd op de entresol van AGA LAB met uitzicht op de ruime werkplaats. Het bestaat uit twee grootformaat piëzografische printers – voor zowel film, canvas en papier–, een A2 printer en computers met Adobe (CC) software. Hier kan je je digitale fotografie (laten) afdrukken op hoogwaardige ink-jet papieren. Dat kan op matte en glossy papieren of zelf meegebracht papier (in overleg).

Professionele Epson printers drukken digitaal beeld perfect af op duurzame/hoogwaardige papiersoorten, film en canvas. De Epson UltraChrome® HD achtkleuren-pigmentinkten zorgen voor intense kleuren. Foto’s blijven gegarandeerd kleurecht tot 75 jaar en in zwart-wit tot 100 jaar.

  • Epson Stylus Photo 4880
    Deze printer bevat een Ultrachrome K3-inktset, ingesteld om te printen op matte papiersoorten. De standaard papiersoorten zijn Hahnemuhle Photorag Satin, Hahnemuhle German Etching en Hahnemuhle Bright White. Er kan ook van de rol geprint worden tot maximaal 42 cm (A2-formaat).
  • Epson Stylus Pro 9800 én 9880 per m2 (inclusief inkt)
    De maximale breedte van de rol papier is 111,8 cm, beeldbreedte is maximaal 111 cm. Er kan niet aflopend geprint worden. Beelden aanleveren als tiff 240 dpi op 100% output met een Adobe RGB 1998 kleurenprofiel of als hoge resolutie PDF.
  • Scanner Epson Expression 10000 XL
    Opzicht en doorzicht (dia’s en negatieven) scannen. Maximale grootte is A3.

Het is mogelijk om een Digital Ground zoals ‘Inkaid Matte inktjetcoating’ of ‘Inkaid Clear Gloss inkjetcoating’ te laten printen op niet conventionele materialen (dun fineer, plastic, aluminium) zodat ze beprint kunnen worden met inkjetinkt. Informeer naar de mogelijkheden.

ETseN

Er zijn vier etspersen van verschillende maten. De grootste (100×190 cm) is gemotoriseerd. Er zijn twee zuurbaden (100×130 cm) en een mobiele bak voor zeer grote maten (73×109 cm). Een metaalsnijder, een bak om het papier te bevochtigen (80×120 cm), drie ovens en twee verhoogde werktafels staan ter beschikking. Daarnaast is er ook een aquatint box met harspoeder (70×80 cm) aanwezig in het atelier. Voor het maken van toyobo prenten (fotopolymeer etsen) is er een lichtkast en kleine doka aanwezig.

Het atelier onderscheidt zich door de keuze voor een milieubewust en veilig werkproces. Schadelijke oplosmiddelen zijn vervangen door VCA/slaolie. In plaats van traditionele vernissen wordt er waar mogelijk met acrylgronden gewerkt. Er wordt geëtst met kopersulfaat en ijzerchloride dat geen bijtende dampen produceert. Alle chemische en overige restanten worden afgewerkt of gerecycled.

Het gebruik van de persen, courantdruk, schoonmaakmiddelen en de mogelijkheid tot het bijten van de platen zijn bij de prijs inbegrepen.

We hebben twee lithopersen, een handpers (65 × 90 cm) en een gemotoriseerde (100 × 200 cm). Er is een slijpmachine en een slijpbak, evenals een groot assortiment stenen (het grootste formaat steen is 60 x 95 cm), inktrollen en een steenlift.

De lithografen betalen een toeslag van 10% op de toegangsprijs voor het steenfonds. Het gebruik van de persen, krantendrukpapier, hars en talk, carborundum en schoonmaakmiddelen zijn bij de prijs inbegrepen.

HOOGDRUK

Voor linosnede, houtdruk of letterpress kan je gebruik maken van een offset-proefpers (Havlik) waarvan het fundament in hoogte verstelbaar is. Het maximale formaat is 60×80 cm. Hoogdruk kan ook op onze etspers, door de bovenste rol omhoog te brengen (het grootste formaat is 100×200 cm).

We hebben een kleine voorraad houten letters. Linoleum, hout, papier en inkt dien je zelf mee te nemen.

LITHO

Er zijn twee lithopersen, de één heeft het formaat 65 x 90 cm (handpers) en de ander is 100 x 200 cm (gemotoriseerd). Er is een slijpmachine en een slijpbak aanwezig en daarnaast een groot assortiment stenen (het grootste formaat steen is 60 x 95 cm), inktrollers en een stenenlift.

De lithografen betalen 10% toeslag op het entreegeld voor het stenenfonds. Het gebruik van de persen, courantdruk, hars en talk, carborundum en de schoonmaakmiddelen zijn bij de prijs inbegrepen.

ZEEFDRUKKEN

De zeefdrukruimte is goed ingericht met vier vacuüm zeefdruktafels in verschillende maten. De grootste zeefdruktafel is A0-formaat. Daarnaast is er een spoelruimte met een hogedrukreiniger en twee droogrekken.

Voor het textieldrukken zijn er twee textielzeefdruktafels beschikbaar. De grote is uitgerust met een rapportsysteem. Voor het textieldrukken gelden dezelfde prijzen als voor het zeefdrukken.

WERKPLEK RESERVEREN

Ga zelf aan de slag in het AGA LAB onder begeleiding van onze technische experts en gemotiveerde vrijwilligers die kennis van de techniek hebben. Zij hebben verschillende achtergronden als bijvoorbeeld beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, stripboekmaker of illustrator.