ZEEFDRUKKEN
De zeefdrukruimte is goed ingericht met vier vacuüm zeefdruktafels in verschillende maten. De grootste zeefdruktafel is A0-formaat. Daarnaast is er één spoelruimte met een hogedrukreiniger en twee droogrekken.

 

Voor het textieldrukken zijn er twee textielzeefdruktafel beschikbaar. Beide tafels zijn uitgerust met een rapporteersysteem. Voor het textieldrukken gelden dezelfde prijzen als voor het zeefdrukken. Inkt en stof dient door de kunstenaar zelf meegenomen te worden. Daarbij is inkt op waterbasis verplicht.

ETSEN
Er zijn vier ets persen van verschillende maten (52 x 110 cm, 75 x 130 cm, 80 x 140 cm). De grootste van 100 x 190 cm is gemotoriseerd. Er zijn twee zuurbaden van 100 x 130 cm en een mobiele bak voor zeer grote maten tot 73 x 109 cm. Een metaalsnijder, een bak om het papier te bevochtigen (80 x 120 cm), drie ovens en twee verhoogde werktafels staan ter beschikking. Daarnaast is er ook een aquatint box met harspoeder (70 x 80) aanwezig in het atelier. Voor het maken van fotopolymeer etsen is er een contactkast en kleine doka aanwezig. Het gebruik van de persen, courantdruk, schoonmaakmiddelen en de mogelijkheid tot het bijten van de platen zijn bij de prijs inbegrepen.

 

Het atelier onderscheidt zich door de keuze voor een milieubewust en veilig werkproces. Schadelijke oplosmiddelen zijn vervangen door VCA/slaolie. In plaats van traditionele vernissen wordt er waar mogelijk met acrylgronden gewerkt. Er wordt geëtst met kopersulfaat en ijzerchloride dat geen bijtende dampen produceert. Alle chemische en overige restanten worden afgewerkt of gerecycled.

LITHOGRAFIE
Er zijn twee lithopersen, de één heeft het formaat 65 x 90 cm (handpers) en de ander is 100 x 200 cm (gemotoriseerd). Er is een slijpmachine en een slijpbak aanwezig en daarnaast een groot assortiment stenen (het grootste formaat steen is 60 x 95 cm), inktrollers en een stenenlift. De lithografen betalen 10% toeslag op het entreegeld voor het stenenfonds. Het gebruik van de persen, courantdruk, hars en talk, carborundum en de schoonmaakmiddelen zijn bij de prijs inbegrepen.

HOOGDRUK

Het AGA LAB heeft een offset-proefpers (Havlik) waarvan het fundament in hoogte verstelbaar is. • Het maximale formaat is 60 x 80cm. • Hoogdruk kan ook op onze etspers, door de bovenste rol omhoog te brengen (het grootste formaat is 100 x 200 cm). Papier en inkt dient door de kunstenaar zelf meegenomen te worden.

RISO – KNUST IN AGA LAB

De Riso is een moderne vorm van stencildruk, het is milieuvriendelijk en zeer geschikt voor posters, kaartjes, art prints of zines in diepe, heldere kleuren. Sinds eind 2014 beheert Knust in samenwerking met het AGA LAB een DIY Riso werkplaats.

 

Bij Knust in AGA LAB kun je aan de slag met twee verschillende Riso machines. De Riso MZ1070E (A3) heeft de kleuren geel, oranje, fluor roze, rood, (konings)blauw, (delfts)blauw, (zeegroen)teal, groen en zwart. En de Riso V8000 (A3+) heeft paars, fluor oranje en zwart. Je kunt enkel drukken op ruw, ongestreken en ongecoat romandruk papier. Dit type papier is aanwezig in de werkplaats.

 

Ga zelf aan de slag in het AGA LAB onder begeleiding van gemotiveerde vrijwilligers die kennis van de techniek hebben. Zij hebben verschillende achtergronden als bijvoorbeeld grafisch vormgever, stripboekmaker of illustrator.

 

Maak een afspraak bij: drukwerk@extrapool.nl. Of bel AGA LAB voor meer  informatie: 020-6252186.

Wil je zelf ook vrijwilliger worden bij de Riso afdeling van AGA LAB, meld je dan aan via drukwerk@extrapool.nl.

Het is ook mogelijk om meerkleuren drukwerk, groter formaat (A2), of drukwerk in opdracht te komen of laten drukken bij Knust in Nijmegen: zie ook www.knustpress.nl

DOKA
De analoge doka bestaat uit een aantal basale faciliteiten om zwart-wit afdrukken te kunnen maken en film te ontwikkelen. De doka is uitgerust met een Durst vergroter, doka verlichting, spoelbakken, ontwikkeltankjes (voor 35 en 120mm film) en chemicaliën. Wil je specifiek iets drukken dan kun je het beste je eigen chemicaliën meenemen. AGA LAB beschikt over een basisvoorraad chemicaliën: ontwikkelaar (voor papier – AGFA multicontrast), fixeer (amaloco X55) en photoflow, deze kunnen voor een vergoeding van 3 euro gebruikt worden. Wil je een filmpje ontwikkelen dan dien je zelf hiervoor ontwikkelaar mee nemen. Voor het inboeken van de doka, mail naar info@agalab.nl

DIGITAAL
Kom fotografie afdrukken op hoogwaardige inktjet papieren. Dat kan op matte en glossy papieren of zelf meegebracht papier. (in overleg) Daarnaast kun je ook foto’s laten afdrukken door een medewerker van AGA LAB. Foto’s blijven gegarandeerd kleurecht tot 75 jaar en in zwart-wit tot 100 jaar.

 

Fine Art Printing of Giclée Printing
Professionele Epson printers drukken digitaal beeld perfect af op duurzame/hoogwaardige papiersoorten, film en canvas. De Ultrachrome K3-inkten zorgen voor intense kleuren en een lichtechtheid van 80 jaar. Het digitale lab is gesitueerd op de entresol van AGA LAB met uitzicht op de ruime gym. Het bestaat uit twee grootformaat digitale fine art printers – voor zowel film, canvas en papier–, een A2 printer en computers met Adobe (CS6) software.

 

Epson Stylus Photo 4880
De standaard papiersoorten zijn Hahnemuhle Photorag Satin, Hahnemuhle German Etching en Hahnemuhle Bright White. Er kan ook van de rol geprint worden tot maximaal 42 cm.

 

Epson Stylus Pro 9800 én 9880 per m2 (inclusief inkt)
De maximale breedte van de rol papier is 111,8 cm, beeldbreedte is maximaal 111 cm. Er kan niet aflopend geprint worden. Beelden aanleveren als tiff 240 dpi op 100% output of als hoge resolutie PDF.

 

Scanner Epson Expression 10000 XL
Opzicht en doorzicht (dia’s en negatieven) scannen. Maximale grootte is A3.

 

Gebruik van andere papiersoorten dan hierboven genoemd is mogelijk, mits in overleg.
Het is mogelijk een ‘Inkaid Matte inktjetcoating’ of ‘Inkaid Clear Gloss inkjetcoating’ te laten printen op niet conventionele materialen (dun fineer, plastic, aluminium) zodat ze beprint kunnen worden met inkjetinkt. Voor beide vloeistoffen zijn de kosten €0,45 per laag op A4 formaat.