DRUKKEN ALS EEN PRO

AGA LAB biedt het hele jaar door diverse workshops en masterclasses aan. Hieronder vind je de informatie over de workshops die we regelmatig geven:

WORKSHOP DRUKKEN MET EXTRACTEN VAN VERFPLANTEN

Momenteel worden er geen nieuwe workshops ‘Drukken met extracten van Verfplanten’ ingepland. Painting Plants geeft op dit moment geen workshops.

WORKSHOP TOYOBO 

In de workshop leer je een digitale (zwart wit) foto over te zetten naar een lichtgevoelige plaat (Toyobo). Vervolgens wordt de plaat in water ontwikkeld (non-toxisch). Na droging en uitharding wordt de plaat als een ets gedrukt. Van fluweelzwart tot wit en alle tussenliggende grijswaarden komen tot hun recht op de uiteindelijke prent.

Inbegrepen is een A4 Toyoboplaat waarvan een strookje van ongeveer 5 cm wordt gebruikt als proefstrook: het resterende stuk (van ongeveer 21cm breed x 25cm hoog) wordt gebruikt voor de definitieve plaat. De inkt en het papier zijn ook inbegrepen. Na de workshop kan nog één dag gratis bij AGA LAB gewerkt worden (het materiaal verzorg je dan zelf).
Tijd:
 10:00 – 17:00
Kosten: € 175,– inclusief materiaal, met een gratis dagkaart / terugkomdag.

WORKSHOP VOORSPELBARE KLEUREN

De magie van kleur, kleur is bijna nooit hetzelfde!
Alex de Vocht, fotograaf en tevens technisch assistent bij het AGA LAB geeft een workshop Fine Art Printing en Colormanagement. Het menselijk oog kan een enorme kleur- en contrastomvang zien. Afhankelijk van lichtomstandigheden zien we kleuren anders. Apparaten als scanners, printers en monitoren hebben ieder een eigen kleurbeheer (kleurentaal) zodat de kleuren soms minder intens zijn en niet altijd overeenkomen. Voor de kritische kijker zorgt dat soms voor minder leuke verrassingen. Tenzij je weet hoe je om moet gaan met beeld, kleur en reproductie daarvan. Op deze workshopdag gaan we de uitdaging aan om te zorgen voor voorspelbare kleuren. Alle technische aspecten die zorgen voor mooie Fine Art Prints (ofwel giclée prints genoemd) op de Epson 4880 printer komen aan bod. We kijken kritisch naar onder andere kleur en kleurprofielen, resolutie, contrast en de invloed van papier en inkt. Technische termen als ICC-profiel, zwartpuntcompensatie, kleurruimte ofwel Gamut, DPI en printer- en monitorcalibratie zullen behandeld worden. Na de workshop ben je in staat om zelf hoogwaardige prints te maken en heb je je eerste Fine Art Print gemaakt op A2.

Zelf meenemen: Neem een selectie van foto’s of afbeeldingen en digitale bestanden mee op een USB stick en evt. je laptop (240 dpi op het gewenste uitvoerformaat). En je eigen (hoogwaardige) papiersoort waarop je wilt printen.
Tijd: 10:00 – 17:00
Kosten: 1 dag € 140,– (inclusief handout, inkt voor 1x print op eigen papier en 1x print op AGA LAB-papier). Een opfrisochtend of middag is optioneel en kost € 70,–. Vragen? Deze kun je mailen naar alex@agalab.nl

WORKSHOP ZEEFDRUK 

Tijdens deze workshop leer je de diverse aspecten van het zeefdrukken zodat je hierna zelfstandig aan de slag kunt in onze studio. Je leert het voorbereiden van de film, het aanbrengen van een lichtgevoelige laag op de zeef en het belichten. Terwijl de zeef droogt meng je de inkten en plan je dekkende of transparante drukgangen. De zeefdruktafels zijn ingericht voor een optimale ‘workflow’. Je drukt een kleine oplage van het ontwerp in meerdere kleuren. Tijdens de workshop analyseren we ook de verschillende mogelijkheden die ontstaan tijdens het drukken.

Tijd: 10:00 – 17:00
Kosten: € 160,–

WORKSHOP NON-TOXISCH ETSEN

Tijdens de workshop worden diverse etstechnieken behandeld, zoals de lijnets, aquatint, vernis mou en drogenaald. Aanverwante technieken worden besproken.

Dag 1: Na een introductie ga je zelf aan de slag door 1 of meerdere technieken uit te voeren op een zinkplaatje. De platen worden geëtst, bijgewerkt en eventueel voorzien van aquatint.

Dag 2: Na uitleg over het drukken van een ets, ga je zelfstandig jouw ets drukken. Naar aanleiding van deze proefdruk wordt er bijgetekend en/of gecorrigeerd om uiteindelijk tot een goede druk te komen. Wanneer er tijd over is kun je een andere techniek uitproberen.

Zelf meenemen: een ontwerp voor de ets (max. formaat 15 x 21 cm), een ontwerp voor de droge naald (max. formaat 10 x 15 cm) en flexibele, dunne (< 1 mm) materialen voor de vernis mou (max. formaat 10 x 15 cm).
Tijd: 10:00 – 17:00
Kosten: € 280,– voor twee dagen (materiaal inbegrepen)

WORKSHOP DONKERE KAMER

Deze intieme workshop laat je kennismaken met de vaardigheden van het traditioneel afdrukken van zwart-wit foto’s in onze donkere kamer.

In deze workshop leer je hoe je traditionele zwart-wit fotoafdrukken maakt zoals ze waren vóór de komst van het digitale tijdperk. Er zijn verschillende vaardigheden, van het begrijpen hoe het chemische proces werkt, het instellen van de vergroter, het ontwikkelen van de afdrukken en de creatieve controlevaardigheden die je kunt gebruiken om het meeste uit je afbeeldingen te halen.

Deze workshop is ideaal voor zij die nog niet eerder in zwart-wit hebben geprint en een passie hebben voor fotografie en analoge technieken. Idealiter oefen je al met analoge fotografie en begrijp je de handmatige bediening van de camera. Je moet uw eigen ontwikkelde zwart-witnegatieven meebrengen om af te drukken (maar we hebben voorbeelden om mee te oefenen als dit niet het geval is). De workshop is ook geschikt voor wie al eerder heeft geprint maar op zoek is naar een opfriscursus om opnieuw te beginnen.

Deze workshop heeft een maximale capaciteit van drie personen, en wordt gegeven als een groep met veel persoonlijke aandacht voor elke gebruiker.

Deze workshop telt als geschikte introducite tot het gebruik van de donkere kamerfaciliteiten bij AGA LAB, die verplicht is voor alle gebruikers.

Zelf meenemen: je eigen negatieven, 35 mm of 120 mm, bij voorkeur zwart-wit, een notitieboekje om aantekeningen te maken voor je eigen revisie, (we geven je een hand-out), je eigen lunch, we hebben een keuken met magnetron en tosti-apparaat etc.
Inbegrepen in de workshop: gebruik chemicaliën, een gratis dagpas voor een retourdag, maximaal vijf vellen van 10 x 8 met hars gecoat zwart-witpapier, thee, koffie en koekjes.
Tijd: 10:00 – 17:00
Kosten: €140,– inclusief materialen.