DRUKKEN ALS EEN PRO

AGA LAB biedt het hele jaar door diverse workshops en masterclasses aan. Hieronder vind je de informatie over de workshops die we regelmatig geven:

 

Inschrijven kan via de knop rechts of 020-6252186. Kijk voor de data van de workshops in de agenda of op onze Facebook pagina.

 

WORKSHOP DRUKKEN MET EXTRACTEN VAN VERFPLANTEN

Vanuit de ervaringen opgedaan in het onderzoeksproject Blauwe Maandag wordt deze workshop georganiseerd in het AGA LAB. In de workshop gebruiken we kleuren van planten die vorig jaar geoogst zijn op het Plantage Lab. Deelnemers maken kennis met het verwerken van de verschillende plantdelen. Daarnaast werken we met poeders van Algen, Indigo, Kurkuma, Walnoot en Saffloer. Er wordt ingegaan op de keuze van het bindmiddel: deze is afhankelijk van de verfstof en is bepalend voor mogelijk toepassingen. Een deel van het onderzoek gaat in op de variatie van kleuren in de tijd: sommige verbindingen zijn jarenlang stabiel, anderen reageren als levende kleuren en veranderen.

 

Tijd: 10:00u – 16:30u
Kosten: € 175,- (inclusief alle materialen)
Maximaal aantal deelnemers: 6
Inclusief: beeld voor zeefdruk / lino snede, zeefdrukraam gecoat (één pp) maat A3 of A4, papier, loopers, bakjes, bindmiddelen, kleurstoffen in oplossing of in poedervorm.
Aanmelden: info@agalab.nl (deelnemers moeten vooraf betalen om plek te bevestigen)
Info: De workshop wordt geleid door Lucila Kenny en Naan Rijks. Je kan hen benaderen via hello@lucilakenny.com of naanrijks@live.nl

 

WORKSHOP TOYOBO 

In de workshop leer je een digitale (zwart wit) foto over te zetten naar een lichtgevoelige plaat (toyobo). Vervolgens wordt de plaat in water ontwikkeld (non-toxisch). Na droging en uitharding wordt de plaat als een ets gedrukt. Van fluweelzwart tot wit en alle tussenliggende grijswaarden komen tot hun recht op de uiteindelijke prent.

 

Tijd: van 10 tot 17 uur
Kosten: € 175 inclusief materiaal, met een gratis dagkaart / terugkomdag.

 

Inbegrepen is een A4 toyoboplaat waarvan een strookje van ongeveer 5 cm wordt gebruikt als proefstrook: het resterende stuk (van ongeveer 21cm breed x 25cm hoog) wordt gebruikt voor de definitieve plaat. De inkt en het papier zijn ook inbegrepen. Na de workshop kan nog één dag gratis bij AGA LAB gewerkt worden (het materiaal verzorg je dan zelf).

 

WORKSHOP VOORSPELBARE KLEUREN

De magie van kleur, kleur is bijna nooit hetzelfde!
Alex de Vocht, fotograaf en tevens technisch assistent bij het AGA LAB geeft een workshop Fine Art Printing en Colormanagement. Het menselijk oog kan een enorme kleur- en contrastomvang zien. Afhankelijk van lichtomstandigheden zien we kleuren anders. Apparaten als scanners, printers en monitoren hebben ieder een eigen kleurbeheer (kleurentaal) zodat de kleuren soms minder intens zijn en niet altijd overeenkomen. Voor de kritische kijker zorgt dat soms voor minder leuke verrassingen. Tenzij je weet hoe je om moet gaan met beeld, kleur en reproductie daarvan. Op deze workshopdag gaan we de uitdaging aan om te zorgen voor voorspelbare kleuren. Alle technische aspecten die zorgen voor mooie Fine Art Prints (ofwel giclée prints genoemd) op de Epson 4880 printer komen aan bod. We kijken kritisch naar onder andere kleur en kleurprofielen, resolutie, contrast en de invloed van papier en inkt. Technische termen als ICC-profiel, zwartpuntcompensatie, kleurruimte ofwel Gamut, DPI en printer- en monitorcalibratie zullen behandeld worden. Na de workshop ben je in staat om zelf hoogwaardige prints te maken en heb je je eerste Fine Art Print gemaakt op A2.

 

Zelf meenemen: Neem een selectie van foto’s of afbeeldingen en digitale bestanden mee op een USB stick en evt. je laptop (240 dpi op het gewenste uitvoerformaat). En je eigen (hoogwaardige) papiersoort waarop je wilt printen.
Kosten: 1 dag € 140 (inclusief handout, inkt voor 1x print op eigen papier en 1x print op AGA LAB-papier). Een opfrisochtend of middag is optioneel en kost € 70. Vragen? Deze kun je mailen naar alex@agalab.nl

 

WORKSHOP ZEEFDRUK 

Tijdens deze workshop leer je de diverse aspecten van het zeefdrukken zodat je hierna zelfstandig aan de slag kunt in onze studio. Je leert het voorbereiden van de film, het aanbrengen van een lichtgevoelige laag op de zeef en het belichten. Terwijl de zeef droogt meng je de inkten en plan je dekkende of transparante drukgangen. De zeefdruktafels zijn ingericht voor een optimale ‘workflow’. Je drukt een kleine oplage van het ontwerp in meerdere kleuren. Tijdens de workshop analyseren we ook de verschillende mogelijkheden die ontstaan tijdens het drukken.

Kosten: € 160

 

WORKSHOP RISO – KNUST IN AGA LAB

Sinds eind 2014 beheert Knust in samenwerking met het AGA LAB een DIY Riso werkplaats! De stencilexperts van Knust geven in samenwerking met AGA LAB 2 tot 3 keer per jaar een workshop riso. De Riso is een moderne vorm van stencildruk, is milieuvriendelijk en zeer geschikt voor posters, kaartjes, art prints of zines in diepe, heldere kleuren.

 

Deze workshop krijgt een vervolg – waarin ingezoomd wordt op specifieke toepassingen van zeefdruk. Meer informatie volgt.

 

Kosten: € 160 voor een dag, met een gratis dagkaart / terugkom-dag.

 

WORKSHOP NON-TOXISCH ETSEN

Tijdens de workshop worden diverse etstechnieken behandeld, zoals de lijnets, aquatint, vernis mou, kleurets, drogenaald en suikerwater aquatint.

 

Dag 1 Na uitleg gaat ieder voor zich 1 of meerdere technieken uitvoeren op een zink-of koperplaatje. De platen worden geëtst, bijgewerkt en eventueel voorzien van aquatint.

 

Dag 2 Na uitleg over het drukken van een ets, gaan de deelnemers zelfstandig hun ets drukken. Naar aanleiding van deze proefdruk wordt er bijgetekend en/of gecorrigeerd om uiteindelijk tot een goede druk te komen. Wanneer er tijd over is kun je een andere techniek uitproberen.

 

Zelf meenemen: een ontwerp voor de ets (max. A4)
Kosten: € 280 voor twee dagen (materiaal inbegrepen)