AGAstudio staat voor de werkplaats en labfunctie voor kunstenaars en ontwerpers die werk maken in eigen beheer.

 

Op de werkvloer is van maandag tot en met donderdag technische begeleiding aanwezig – ieder met een eigen expertise. Daarnaast kun je op vrijdag en zaterdag rekenen op enkele kunstenaars en andere vrijwillige assistenten die bijstaan op de werkplaats. Onze technische experts kunnen je helpen opstarten, je tips geven over de toepassing van een techniek of bepaald materiaal en met je meedenken.

 

We zijn een Doe Het Zelf werkplaats. We gaan er vanuit dat je de basis techniek onder de knie hebt en je ervaring redelijk actueel is. Als je niet zelfstandig met een techniek aan de slag kunt, kun je een van onze basis workshops volgen. Of kun je een technisch begeleider inhuren om voor of met jou het werk te drukken.

 

Als je voor de eerste keer komt maak dan eerst telefonisch of per mail een afspraak met ons, zodat we een introductie met je kunnen inplannen, voor toelichting over het atelier en onze workflow.

 

We zijn een milieuvriendelijke werkplaats. Dat wil onder andere zeggen dat we bij zeefdruk werken met inkt op waterbasis en geen terpentine gebruiken in de werkplaats. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op met de technisch begeleider.

 

De prijslijst vind je onder de zwarte tab “Tarieven”, of vraag een assistent in de studio voor het kostenoverzicht.

agalab_studio

AGA LAB is een DHZ Werkplaats voor professionele kunstenaars en ontwerpers. We willen iedereen een plek bieden waar je onder professionele omstandigheden aan het werk kunt. Dat betekent dat je zélf verantwoordelijk bent voor het schoon afleveren van de materialen en faciliteiten (zeefdrukramen, textieltafel etc). Als dit niet is gebeurd brengen we 25 euro in rekening.

 

Als je hier ’s morgens komt werken, controleer dan eerst of de faciliteiten schoon zijn. Wij als AGA LAB en team proberen de werkplaats goed in de gaten te houden, maar het komt toch soms voor dat het niet goed is achtergelaten door de vorige kunstenaar. Houd er rekening mee dat je als gebruiker in onze DHZ werkplaats zelf verantwoordelijk bent voor je meegebrachte materialen (papier, stof etc). Deze vergoeden wij niet. Dus test van te voren je prints op testmateriaal alvorens je echt aan de slag gaat.

ZEEFDRUKKEN
De zeefdrukruimte is goed ingericht met vier vacuüm zeefdruktafels in verschillende maten. De grootste zeefdruktafel is A0-formaat. Daarnaast is er één spoelruimte met een hogedrukreiniger en twee droogrekken.

 

Voor het textieldrukken zijn er twee textielzeefdruktafel beschikbaar. Beide tafels zijn uitgerust met een rapporteersysteem. Voor het textieldrukken gelden dezelfde prijzen als voor het zeefdrukken. Inkt en stof dient door de kunstenaar zelf meegenomen te worden. Daarbij is inkt op waterbasis verplicht.

DIGITAAL
Kom fotografie afdrukken op hoogwaardige inktjet papieren. Dat kan op matte en glossy papieren of zelf meegebracht papier. (in overleg) Daarnaast kun je ook foto’s laten afdrukken door een medewerker van AGA LAB. Foto’s blijven gegarandeerd kleurecht tot 75 jaar en in zwart-wit tot 100 jaar.

 

Fine Art Printing of Giclée Printing
Professionele Epson printers drukken digitaal beeld perfect af op duurzame/hoogwaardige papiersoorten, film en canvas. De Ultrachrome K3-inkten zorgen voor intense kleuren en een lichtechtheid van 80 jaar. Het digitale lab is gesitueerd op de entresol van AGA LAB met uitzicht op de ruime gym. Het bestaat uit twee grootformaat digitale fine art printers – voor zowel film, canvas en papier–, een A2 printer en computers met Adobe (CS6) software.

 

Epson Stylus Photo 4880
De standaard papiersoorten zijn Hahnemuhle Photorag Satin, Hahnemuhle German Etching en Hahnemuhle Bright White. Er kan ook van de rol geprint worden tot maximaal 42 cm.

 

Epson Stylus Pro 9800 én 9880 per m2 (inclusief inkt)
De maximale breedte van de rol papier is 111,8 cm, beeldbreedte is maximaal 111 cm. Er kan niet aflopend geprint worden. Beelden aanleveren als tiff 240 dpi op 100% output of als hoge resolutie PDF.

 

Scanner Epson Expression 10000 XL
Opzicht en doorzicht (dia’s en negatieven) scannen. Maximale grootte is A3.

 

Gebruik van andere papiersoorten dan hierboven genoemd is mogelijk, mits in overleg.
Het is mogelijk een ‘Inkaid Matte inktjetcoating’ of ‘Inkaid Clear Gloss inkjetcoating’ te laten printen op niet conventionele materialen (dun fineer, plastic, aluminium) zodat ze beprint kunnen worden met inkjetinkt. Voor beide vloeistoffen zijn de kosten €0,45 per laag op A4 formaat.

RISO – KNUST IN AGA LAB

De Riso is een moderne vorm van stencildruk, het is milieuvriendelijk en zeer geschikt voor posters, kaartjes, art prints of zines in diepe, heldere kleuren. Sinds eind 2014 beheert Knust in samenwerking met het AGA LAB een DIY Riso werkplaats.

 

Bij Knust in AGA LAB kun je aan de slag met twee verschillende Riso machines. De Riso MZ1070E (A3) heeft de kleuren geel, oranje, fluor roze, rood, (konings)blauw, (delfts)blauw, (zeegroen)teal, groen en zwart. En de Riso V8000 (A3+) heeft paars, fluor oranje en zwart. Je kunt enkel drukken op ruw, ongestreken en ongecoat romandruk papier. Dit type papier is aanwezig in de werkplaats.

 

Ga zelf aan de slag in het AGA LAB onder begeleiding van gemotiveerde vrijwilligers die kennis van de techniek hebben. Zij hebben verschillende achtergronden als bijvoorbeeld grafisch vormgever, stripboekmaker of illustrator.

 

Maak een afspraak bij: drukwerk@extrapool.nl. Of bel AGA LAB voor meer  informatie: 020-6252186.

Wil je zelf ook vrijwilliger worden bij de Riso afdeling van AGA LAB, meld je dan aan via drukwerk@extrapool.nl.

Het is ook mogelijk om meerkleuren drukwerk, groter formaat (A2), of drukwerk in opdracht te komen of laten drukken bij Knust in Nijmegen: zie ook www.knustpress.nl

HOOGDRUK

Het AGA LAB heeft een offset-proefpers (Havlik) waarvan het fundament in hoogte verstelbaar is. • Het maximale formaat is 60 x 80cm. • Hoogdruk kan ook op onze etspers, door de bovenste rol omhoog te brengen (het grootste formaat is 100 x 200 cm). Papier en inkt dient door de kunstenaar zelf meegenomen te worden.

ETSEN
Er zijn vier ets persen van verschillende maten (52 x 110 cm, 75 x 130 cm, 80 x 140 cm). De grootste van 100 x 190 cm is gemotoriseerd. Er zijn twee zuurbaden van 100 x 130 cm en een mobiele bak voor zeer grote maten tot 73 x 109 cm. Een metaalsnijder, een bak om het papier te bevochtigen (80 x 120 cm), drie ovens en twee verhoogde werktafels staan ter beschikking. Daarnaast is er ook een aquatint box met harspoeder (70 x 80) aanwezig in het atelier. Voor het maken van fotopolymeer etsen is er een contactkast en kleine doka aanwezig. Het gebruik van de persen, courantdruk, schoonmaakmiddelen en de mogelijkheid tot het bijten van de platen zijn bij de prijs inbegrepen.

 

Het atelier onderscheidt zich door de keuze voor een milieubewust en veilig werkproces. Schadelijke oplosmiddelen zijn vervangen door VCA/slaolie. In plaats van traditionele vernissen wordt er waar mogelijk met acrylgronden gewerkt. Er wordt geëtst met kopersulfaat en ijzerchloride dat geen bijtende dampen produceert. Alle chemische en overige restanten worden afgewerkt of gerecycled.

LITHOGRAFIE
Er zijn twee lithopersen, de één heeft het formaat 65 x 90 cm (handpers) en de ander is 100 x 200 cm (gemotoriseerd). Er is een slijpmachine en een slijpbak aanwezig en daarnaast een groot assortiment stenen (het grootste formaat steen is 60 x 95 cm), inktrollers en een stenenlift. De lithografen betalen 10% toeslag op het entreegeld voor het stenenfonds. Het gebruik van de persen, courantdruk, hars en talk, carborundum en de schoonmaakmiddelen zijn bij de prijs inbegrepen.

DOKA
De analoge doka bestaat uit een aantal basale faciliteiten om zwart-wit afdrukken te kunnen maken en film te ontwikkelen. De doka is uitgerust met een Durst vergroter, doka verlichting, spoelbakken, ontwikkeltankjes (voor 35 en 120mm film) en chemicaliën. Wil je specifiek iets drukken dan kun je het beste je eigen chemicaliën meenemen. AGA LAB beschikt over een basisvoorraad chemicaliën: ontwikkelaar (voor papier – AGFA multicontrast), fixeer (amaloco X55) en photoflow, deze kunnen voor een vergoeding van 3 euro gebruikt worden. Wil je een filmpje ontwikkelen dan dien je zelf hiervoor ontwikkelaar mee nemen.  Ook is het mogelijk om met oude druktechnieken te werken zoals cyanotypie (blauwdruk). Voor het inboeken van de doka of meer informatie over bijvoorbeeld cyanotypie, mail naar info@agalab.nl

DRUKKEN ALS EEN PRO

AGA LAB biedt het hele jaar door diverse workshops en masterclasses aan.
Hieronder vind je de informatie over de workshops die we regelmatig geven.

 

Inschrijven kan via workshops@agalab.nl of 020-6252186
Kijk voor de data van de workshops in de agenda of op onze Facebook pagina.

WORKSHOP TOYOBO SOLAR PLATE PRINTING

In de workshop leer je je eigen fotografische ets af te drukken, met olie-inkt en stevig etspapier.
Je digitale (zwart-wit) foto wordt eerst overgezet naar een lichtgevoelige etsplaat (Toyobo). De ets wordt echt diep in het papier gedrukt, dat geeft een heel andere kwaliteit aan je foto. Je gebruikt hiervoor professionele persen in AGA LAB. Licht-donker spel kan heel mooi zijn in een ets, je kunt dat ook nog manipuleren, dus heel geschikt voor fotografen die daar op uit zijn. De Toyoboplaat is veel gedetailleerder in grijswaarden dan de oudere polymeertechnieken die bekend zijn in de grafiek.

 

Tijd: van 10 tot 17 uur
Kosten: € 175 inclusief materiaal

WORKSHOP ZEEFDRUK (papier en textiel)

Christina Hallström, beeldend kunstenaar en technisch assistent bij AGA LAB geeft een zeefdruk workshop van twee dagen. Op basis van een eigen ontwerp op A3 formaat maak je een zeefdruk in meerdere drukgangen. Je leert het voorbereiden van de film, het aanbrengen van een lichtgevoelige laag op de zeef en het belichten. Terwijl de zeef droogt meng je de inkten en plan je dekkende of transparante drukgangen. De zeefdruktafels zijn ingericht voor een optimale ‘workflow’. Je drukt een kleine oplage van je ontwerp in meerdere kleuren en analyseert de verschillende mogelijkheden die ontstaan tijdens het drukken. Na de workshop ben je in staat om zelfstandig in het atelier te werken.

 

Zelf meenemen: een eigen ontwerp op A3 formaat
Kosten: € 280 voor twee dagen

WORKSHOP VOORSPELBARE KLEUREN

De magie van kleur, kleur is bijna nooit hetzelfde!
Alex de Vocht, fotograaf en tevens technisch assistent bij het AGA LAB geeft een workshop Fine Art Printing en Colormanagement. Het menselijk oog kan een enorme kleur- en contrastomvang zien. Afhankelijk van lichtomstandigheden zien we kleuren anders. Apparaten als scanners, printers en monitoren hebben ieder een eigen kleurbeheer (kleurentaal) zodat de kleuren soms minder intens zijn en niet altijd overeenkomen. Voor de kritische kijker zorgt dat soms voor minder leuke verrassingen. Tenzij je weet hoe je om moet gaan met beeld, kleur en reproductie daarvan. Op deze workshopdag gaan we de uitdaging aan om te zorgen voor voorspelbare kleuren. Alle technische aspecten die zorgen voor mooie Fine Art Prints (ofwel giclée prints genoemd) op de Epson 4880 printer komen aan bod. We kijken kritisch naar onder andere kleur en kleurprofielen, resolutie, contrast en de invloed van papier en inkt. Technische termen als ICC-profiel, zwartpuntcompensatie, kleurruimte ofwel Gamut, DPI en printer- en monitorcalibratie zullen behandeld worden. Na de workshop ben je in staat om zelf hoogwaardige prints te maken en heb je je eerste Fine Art Print gemaakt op A2.

 

Zelf meenemen: Neem een selectie van foto’s of afbeeldingen en digitale bestanden mee op een USB stick en evt. je laptop (240 dpi op het gewenste uitvoerformaat). En je eigen (hoogwaardige) papiersoort waarop je wilt printen.
Kosten: 1 dag € 140 (inclusief handout, inkt voor 1x print op eigen papier en 1x print op AGA LAB-papier). Een opfrisochtend of middag is optioneel en kost € 70. Vragen? Deze kun je mailen naar alex@agalab.nl

WORKSHOP NON-TOXISCH ETSEN

Meester-drukker Eric Levert, en technisch assistent bij het AGA LAB, behandelt diverse etstechnieken zoals de lijnets, aquatint, vernis mou, kleurets, drogenaald en suikerwater aquatint.

Dag 1 Na uitleg gaat ieder voor zich 1 of meerdere technieken uitvoeren op een zink-of koperplaatje. De platen worden geëtst, bijgewerkt en eventueel voorzien van aquatint.

Dag 2 Na uitleg over het drukken van een ets, gaan de deelnemers zelfstandig hun ets drukken. Naar aanleiding van deze proefdruk wordt er bijgetekend en/of gecorrigeerd om uiteindelijk tot een goede druk te komen. Wanneer er tijd over is kun je een andere techniek uitproberen.

 

Zelf meenemen: een ontwerp voor de ets (max. A4)
Kosten: € 280 voor twee dagen (materiaal inbegrepen)

RISO – KNUST IN AGA LAB

Sinds eind 2014 beheert Knust in samenwerking met het AGA LAB een DIY Riso werkplaats! De stencilexperts van Knust geven in samenwerking met AGA LAB 2 tot 3 keer per jaar een workshop riso. De Riso is een moderne vorm van stencildruk, is milieuvriendelijk en zeer geschikt voor posters, kaartjes, art prints of zines in diepe, heldere kleuren.

CYANOTYPIE

Cyanotypie (of blauwdruk) is een oude fotografische druktechniek waarbij via een contactnegatief direct gedrukt kan worden op papier, hout of textiel. Hiervoor kan ook een digitaal beeld gebruikt worden door dit als negatief te printen op een transparant materiaal.

Benjamin Brandenburg, expert in analoge (en digitale) fotografie, toont de basistechnieken om een blauwdruk te maken op papier en er wordt aan de slag gegaan met een geprint negatief. Het papier wordt lichtgevoelig gemaakt door het in te kwasten met een emulsie die bestaat een combinatie van twee ijzerzouten. Na dit te drogen is het mogelijk om via belichting met UV-licht te drukken op het papier.

Voorbereiding: twee weken voor de start van de workshop twee zwart-wit-beelden opsturen naar Benjamin Brandenburg. Deze worden dan geschikt gemaakt voor blauwdruk en geprint op een transparant zodat je in de workshop meteen aan de slag kan met je eigen beeld.

 

Zelf meenemen: keuken- of latexhandschoenen (ongepoederd), eventueel eigen papier.
Tijd: van 10 tot 16 uur.
Kosten: € 150 (inclusief materiaal en papier).

Inschrijven voor workshops kan via: workshops@agalab.nl of 020-6252186
Kijk voor de data van de workshops in de agenda

ALGEMEEN

Hele dag
Halve dag (9.00-13.00 of 13.00-17.00)
Maandkaart
Jaarkaart
10 rittenkaart
10 rittenkaart halve dagen
Huur box / lade / raamstalling (per jaar)
Individuele begeleiding

ALGEMEEN
€ 21,00
€ 15,00
€ 210,00
€ 950,00
€ 195,00
€ 125,00
€ 27,50 / € 10,00 / € 10,00*
€ 47,50 per uur

 

* tarieven per 1 maart 2018: box – €32,50 per jaar,  lade / raamstalling (max 4 ramen) – €15,00 per jaar

ZEEFDRUK

AGA LAB raam & coating
Klein
Middel
Groot
Tape
Grain Film

 

Eigen raam & coating
Klein
Middel
Groot

 

Prijs
€ 9,00
€ 13,50
€ 16,50
€ 4,00
€ 15,- / m

 

Prijs
€ 4,00
€ 5,50
€ 6,50

 

Drukformaat
A2
A1
A0

 

 

 

Drukformaat
A2
A1
A0

DIGITAAL
Epson Stylus Photo 4880

AGA LAB papier
A4     € 5,50
A3     € 11,00
A2     € 22,00

 

 

Eigen papier
A4     € 2,20
A3     € 4.40
A2     € 8,80

Epson Stylus Pro 9800 en 9880

Papiersoort
AGFA Select Screen Film
Premium Glossy Photo Paper
Hahnemühle Fine Art Baryta
Innova IFA49 Ultra Smooth Gloss
Habotai Silk (textiel: 12 mom, met inktjet coating)
Organza (textiel: 8 mom, met inktjet coating)
Canvas Artist Matte
Innova IFA14 Matte Coated Paper
Watercolor Radiant White
Adhesive Synthetic Paper
Innova Smooth Cotton High White
Hahnemühle German Etching 310grs.
Hahnemühle Photo Rag Bright White
Hahnemühle Photo Rag Satin

 

Prijs per m2 / incl. inkt
€ 57,50
€ 57,50
€ 75,50
€ 63,50
€ 52,50
€ 50,00
€ 75,50
€ 57,50
€ 57,50
€ 57,50
€ 57,50
€ 63,50
€ 63,50
€ 75,50

Starttarief individuele begeleiding door werkassistent bij digitaal printen: € 21,00 voor het eerste uur. Daarna geldt het reguliere tarief van €47,50 per uur.

Gebruik van eigen papier is mogelijk, wel graag eerst in overleg met AGA LAB.

Aanleveren beeld: bij voorkeur opmaken in TIF of PSD, met als kleurruimte Adobe RGB 1998 op 100% output.

Scanner Epson Expression 10000 XL
Opzicht en doorzicht (dia’s en negatieven) scannen. Maximale grootte is A3.
Kosten zelfstandig scannen: € 12,00 per dagdeel + (halve) dagtarief.
Scannen in opdracht:  € 47,50 per uur.

RISO
Per dag
Halve dag
Kwart dag

 

Masters
per mastervel

 

Per afdruk
testprint (op speciaal testpapier)
1 kleur
2 kleuren
3 kleuren
4 kleuren
* voor het afdrukken van zines en boeken vraag een offerte aan bij Knust

 

Prepress en opmaak
na 1 uur vanaf € 30,00

 

€ 21,00
€ 15,00
€ 10,00

 

 

€ 1,50

 

 

€ 0,03
€ 0,06
€ 0,10
€ 0,16
€ 0,20

Papier
Er is papier aanwezig in de werkplaats variërend van € 0,09 per vel 100 grams papier t/m € 0,38 per vel 250 grams papier.

Voor het aanvragen van een offerte en overleg in papierkeuze neem contact op met Knust: drukwerk@extrapool.nl / www.knustpress.nl.

* gebruik van eigen papier is mogelijk, wel graag eerst in overleg met Knust.

FINE ART DRUKWERK IN OPDRACHT
AGA LAB maakt hoogwaardige prints in opdracht van kunstenaars, ontwerpers, culturele instellingen en organisaties. Van klassiek ambachtelijke tot modern digitale technieken.

 

Met duurzame inkt (80 jaar kleurbestendig), een hoog kwalitatief printproces en hoogwaardige fine art papiersoorten.
Ook voor zeefdruk- en etsopdrachten (in beperkte oplagen).

 

Voor culturele organisaties, kunstenaars, ontwerpers, bureaus, galeries
(vorige opdrachtgevers: CBK Amsterdam, FNV Kiem, De Burcht, Philadelphia, kunstenaars)

 

Wil je je volgende project met ons printen?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor exclusieve relatiegeschenken, kleine oplages voor verkoop of een uniek geschenk.
Mail naar info@agalab.nl of bel 020 625 21 86

 

Download: Algemene Voorwaarden AGA LAB 2016