AiR zonder verblijfskosten – Marnix Postma

Marnix Postma woont en werkt in Amsterdam als commercieel fotograaf. Momenteel maakt hij ook gebruik van het artist in residence programma van AGA LAB, waar hij aan de slag is met zeefdruk.

Wij vroegen hem naar de ontwikkeling in zijn werk gedurende enkele werkperiodes bij AGA LAB: van figuratief beeld als fotograaf naar het toepassen van toeval en abstracte vormen. En waarom hij voor het AiR programma van AGA LAB heeft gekozen.

Van huis uit ben je fotograaf. Bij AGA LAB maak je abstracte werken. Wat is de reden voor dit contrast (figuratief – abstract)?
Er was altijd al een tweedeling in mijn werk als fotograaf, de ene meer commercieel en de andere meer creatief. Op een gegeven moment heb ik gekozen om mijn fotografie meer in een bepaalde richting te ontwikkelen, meer commercieel. De drang om creatief bezig te zijn is nog steeds aanwezig en begon met het zeefdrukken van fotografie. Dit is snel helemaal abstract geworden omdat daar mijn interesse ligt binnen de kunst. Ik denk dat die uiting diep uit mijn wezen komt, ik wordt daar ’t meest excited van.

Met wat voor werk ben je nu bezig bij AGA LAB?
Ik ben op ’t moment bezig met vier canvasdoeken, van ongeveer 2 x 1,5 meter, die in eerste instantie op het festival ‘Sterrenstof’ bij Pllek te zien zullen zijn en daarna 3 weken blijven hangen. Ik combineer hiervoor zeefdruk- met schildertechnieken. Door de grootte van de wand bij het festival (2,5 meter hoog en 10 meter breed) en de techniek die ik nu gebruik, heb ik gekozen om canvas te gebruiken in plaats van papier of ander printmateriaal. De inspiratie voor dit werk is een combinatie van een vroege zeefdruk die ik gemaakt heb, de Zero movement en de naam van het festival.

Waarom heb je gekozen voor het Artist in Residence programma bij AGA LAB?
Een gedeelte van het werk bestaat uit zeefdrukken en zelf heb ik deze faciliteiten niet. Naast alle faciliteiten die er zijn, is het contact met de mensen en de andere residents fijn voor sociaal contact en inspiratie. Verder is ’t ook wel fijn om in ’t weekend of ’s avonds te werken als ’t wat rustiger is. Zeker met een deadline in zicht.

Als je – net als Marnix – in (de buurt van) Amsterdam woont, kan je ook gebruik maken van de AiR faciliteiten zonder de verblijfskosten te betalen. Meer info? Bel of mail ons.


Geplaatst

in

door

Tags: