Cmd P for 2079, een futuristische reis door de wereld van print

Cmd P for 2079, een futuristische reis door de wereld van print
Expositie in het Allard Pierson van 3 november 2019 tot en met 19 januari 2020.

Kunstenaars: Åbäke (UK), Karin Ferrari (AT/IT), Emre Hüner (TR/NL), ooooo (*)

 

Voor de tentoonstelling Cmd P for 2079 selecteerde curator Sofie van Dederen vier internationale kunstenaars om onderzoek te doen naar tactiele media, en te speculeren over de toekomst van het medium. Zij doen dat binnen het artists-in-residence programma van AGA LAB, en in samenwerking met conservatoren van het Allard Pierson. De kunstenaars reageren op verschillende collecties van het Allard Pierson, zoals die op het

gebied van grafische vormgeving, typografie en kalligrafie. Met in het achterhoofd de vragen: Wie zal bepalen wat en hoe we overdragen, en hoe werkt de vluchtigheid van digitale media door op toekomstige generaties? Bestaat het gedrukte kunstwerk nog in 2079 en zo ja, hoe ziet het eruit? Zo creëert de expositie nieuwe verbindingen tussen toekomst, heden en verleden.

 

Zestig jaar experimenteren met grafische technieken

Aanleiding van het onderzoek is het 60-jarig bestaan van AGA LAB. Als collectieve maak- en onderzoeksplek geeft AGA LAB kunstenaars, ontwerpers en fotografen de ruimte om zich te richten op materiaal, beeld en techniek. In 1958 werd AGA LAB voor kunstenaars opgezet als ‘Amsterdams Grafisch Atelier (AGA)’. De faciliteiten die de werkplaats tegenwoordig biedt, geven ruimte om te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, ets, lithografie en digitale technieken.

 

Het vernieuwde Allard Pierson

Cmd P for 2079 wordt tentoongesteld in het deels getransformeerde Allard Pierson, voortgekomen uit het samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties UvA. Het Allard Pierson wil de schatten uit de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam voor iedereen voor het voetlicht brengen. De nieuwe presentatie Van Nijl tot Amstel, de programmering van ‘Allard Pierson Live’ en het artistiek onderzoek Cmd P for 2079 zijn hier een onderdeel van.

 

Tijdspanne expositie
De tentoonstelling geldt als afsluiting van de ‘residency’ periode. Van 3 november tot en met 19 januari is de uitkomst van het project te zien in het Allard Pierson. In het voorjaar 2020 wordt de expositie voortgezet in het Frans Masereel Centrum, de nieuwe expositieruimte van de Vlaamse collega-instelling van AGA LAB. Cmd P for 2079 is een co-productie van AGA LAB en Frans Masereel Centrum (België), in nauwe samenwerking met het Allard Pierson en met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds en Prins Bernard Cultuur Fonds. Met dank aan: Platform 0090 Vlaanderen, Villa Buitenlust en Kessels Kramer.

Geplaatst

in

,

door

Tags: