Cmd P for 2079

Een futuristische reis door de wereld van print

 

Hoe ziet het gedrukte kunstwerk eruit in 2079? Zal het nog bestaan of heeft de digitale wereld, tactiele media voorgoed verdrongen? Voor de tentoonstelling Cmd P for 2079 selecteerden AGA LAB en curator Sofie van Dederen vier internationale kunstenaars die voor het artists-in-residence programma onderzoek doen naar print en speculeren over de toekomst van het medium. Wie zal bepalen wat en hoe we overdragen, en hoe werkt de vluchtigheid van digitale media door op toekomstige generaties en hun machtsstructuren?

 

In wisselwerking met de conservatoren en de collectie van het Allard Pierson onderzoeken de artists-in-residence bovenstaande vragen. Zo creëert de expositie nieuwe verbindingen met de toekomst, het heden en het verleden.

 

Aanleiding van het onderzoek is het 60-jarig bestaan van AGA LAB. Als collectieve maak- en onderzoeksplek geeft AGA LAB kunstenaars, ontwerpers en fotografen de ruimte om zich te richten op materiaal, beeld en techniek. In 1958 werd AGA LAB voor kunstenaars opgezet als ‘Amsterdams Grafisch Atelier (AGA)’. De faciliteiten die de werkplaats tegenwoordig biedt, geven ruimte om te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, ets, lithografie en digitale technieken.

 

Cmd P for 2079 vindt plaats in het deels getransformeerde Allard Pierson. een samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het museum beoogt met de samenvoeging van collecties en aanpassingen in het gebouw, het historische markante pand aan het Rokin meer te openen naar het publiek. De hernieuwde programmering zoals ‘Allard Pierson Live’ en het artistiek onderzoek Cmd P for  2079 geven mede vorm aan dit proces.

 

De onderzoeksperiode ‘in residence’ is volop in gang voor de komende maanden. De resultaten worden getoond in een bijzondere expositie in het vernieuwde Allard Pierson. Daarna zal de expositie getoond worden in Frans Masereel Centrum, de nieuwe expositieruimte van de Vlaamse collega-instelling van AGA LAB.

 

 De kunstenaars zijn:

  • Åbäke (UK)
  • Karin Ferrari (AT/IT)
  • Emre Hüner (TR/NL)
  • ooooo (*)

 

Cmd P for 2079 is een co-productie van AGA LAB en Frans Masereel Centrum (België), in nauwe samenwerking met het Allard Pierson en met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds en Prins Bernard Cultuur Fonds. Met dank aan: Platform 0090 Vlaanderen en Kessels Kramer.

 

Partners

logo_Frans Masereel Centrum

 

Sponsors

Logo downloads NL web roze  SCI_Woordbeeld_NL_4_regels_RGB    Asset 1      Prins-Bernhard-Cultuurfonds_zonder-tagline_RGB_logo

 

Vrienden

logo_Platform 0090 Flanders    logo_KesselsKramer

 


Geplaatst

in

,

door

Tags: