East Type West Type

AGA LAB presenteert met trots, samen met Grafisch Werkcentrum Amsterdam en Podium Mozaiek: East Type West Type. Een programma vol boeiende en verrassende ontmoetingen: tussen culturele perspectieven op typografie, tussen ontwerpers en performers en maakplekken uit Amsterdam Oost en West. Met workshops, lezingen & debat, masterclass, performance en een expositie.

We openen 8 april met de presentatie van het onderzoek naar Arabische typografie van Lara Captan, en haar prachtige nieuwe houten letter gebaseerd op de allervroegste kalligrafische vormen: Arabic letterpress typeface. Zondag 9 april geeft typografen-collectief High on Type een masterclass over typografie met zeefdruk.
Kanat, the story of an Arabic letterpress typeface

Op zaterdag 8 april bent u van harte welkom bij de officiele presentatie van deze nieuwe houten letter, waarvan het beeld hierboven onderdeel is. Het resultaat van het jarenlange onderzoek van Lara Captan (Beirut, 1984) naar de mogelijkheden een meer oorspronkelijk Arabisch font te ontwikkelen, zonder zich te hoeven confirmeren aan westerse grids en afspraken. Immers:  ‘What if the Arabs invented letterpress?’
Dankzij de werkplaatsen van ZB45 en Rutger Paets werd de letter uiteindelijk ook echt in hout gemaakt.

Naast Lara zal ook Krystian Sarkis (mede oprichter van Typotheque) een lezing geven over zijn visie op het thema. Captan en Sarkis schreven samen een manifest over Arabische typografie, dat vandaag het licht zal zien.

Voorafgaand aan deze presentatie biedt GWA een korte workshop aan, waarin gedrukt zal gaan worden met  Westerse en Arabische houten letters.

Programma bij GWA:
Workshop letterpress EastType WestType 12:00 – 15:00 uur
Presentatie Lara Captan 16:00 – 19:00 uur
RSVP hier.

High On Type Masterclass
Zondag 9 april verhuizen we naar de westkant van de stad, naar AGA LAB. Daar biedt typografen-collectief High On Type een masterclass over letterontwerp in combinatie met zeefdruk: Het karakter van het karakter.

Ontwerp een eigen beeld, een eigen karakter, en maak een compositie. Aan het eind van de dag ga je met je eigen poster en die van alle andere deelnemers naar huis. Tentoonstelling volgt!
Inschrijven en meer informatie hier.

Programma bij AGA LAB:
Masterclass EastType WestType
door High On Type 10:00 – 18:00 uur

 

Voor de actuele informatie over deze en toekomstige evenementen (panelgesprek, lezingen, exposities en performances), volg ons op Facebook!


Geplaatst

in

door

Tags: