EAST TYPE WEST TYPE: TYPOGRAPHY – DESIGN – PERFORMANCE

Premiere van performance & installatie East Type West Type:

door ontwerpers Maria Arnadottir (ISL)Kjersti Alm Eriksen (NOR) en performer Juan-Carlos Goilo (CU/NL).

Zaterdag 13 mei bij Broedplaats LELY


Hoe beïnvloedt design een spoken word artist en wat doen zijn woorden met het ontwerp?

De jonge ontwerpers en performer zijn uitgenodigd door AGA LAB en Podium Mozaiek. De inspiratiebron voor deze samenwerking is het onderzoek naar het nieuwe Arabische basis type voor digitale – en boekdruk van de Libanese ontwerper Lara Captan. Het belicht onder andere het Westerse (vaak dominante) en Oosterse (typografie=kunst) perspectief op type, design en kunst.
De kunstenaars werken de komende dagen samen toe naar een eindpresentatie waarbij design performance beïnvloedt, performance design of… Het resultaat en premiere is as zaterdag 13 mei te zien: De performance vindt plaats op 13.30 uur en om 14.30 uur. In de aula van BroedplaatsLely. Het vindt plaats in dezelfde ruimte als Experiments in artistic making.
Beeld: Maria Arnardottir, Kjersti Alm Eriksen.I.s.m. Podium Mozaïek en GWA. Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuur Fonds, Gemeente Amsterdam. 


East Type West Type
Deze performance vindt plaats binnen het kader van het programma East Type West Type. Inspiratiebron is het onderzoek van Lara Captan dat vertrekt vanuit de gedachte: What if the Arabs invented letterpress? Hoe zou het gedrukte Arabische woord eruit zien, als het niet door Westerse ‘grids’ was gehaald? Maar het programma reikt verder: East Type West Type bestaat uit onderzoek, workshops, lezingen en masterclasses op het gebied van niet-westerse typografie in combinatie met de verschillende grafische technieken.

Lara Captan  is letterontwerper/vormgever, oorspronkelijk uit Beiroet. Ze is in haar werk op zoek naar een bruikbaar Arabisch font dat dichter bij het Arabische schrift staat dan de huidige oplossingen, die in haar ogen beperkt zijn door de westerse standaardisering van de computer. Dat daar geen bruikbaar instrumentarium voor is, omdat de computertaal is ingericht op het Latijnse schrift, weerhoudt haar niet: if the tool’s not good enough, than let’s make the tool. Bij het GWA zette ze haar font ook om in houten drukletters.


Programma
Zaterdag 13 mei: presentatie van performance/design in broedplaats de Lely.
Half mei tot half juni: Artist in Residence at AGA LAB van ontwerpersduo Plus Two: Mohamed Farahat and Omar Houssien  uit Cairo.  Afsluitend met presentatie. Begin juni een panelgesprek tussen typografen, ontwerpers, kunstenaars en experts (voor publiek  toegankelijk).

Partners: AGA LAB, GWA, Podium Mozaiek. Met dank aan Lara Captan, Maze de Boer en Kasper Kapteijn. En:

mail mail3 mail2


Geplaatst

in

door

Tags: