Wie kennis wil maken met grafiek kan bij AGA LAB terecht. Een multidisciplinair grafisch laboratorium en werkplaats op het gebied van techniek, materiaal en beeld. Naast de autonome kunsten ook voor bedrijven in de grafische industrie, textiele vormgeving als voor digitale media en social design.

AGA LAB biedt workshops aan MBO en HBO studenten. Jaarlijks komen verschillende scholen bij ons op bezoek, zoals het Hout- en Meubilering college, Artemis en de Gerrit Rietveld Academie. In deze workshops maak je kennis met de gekozen techniek, hun mogelijkheden én beperkingen, en ontdek je of deze bij jouw artistieke uitgangspunten of vakgebied past. De workshops sluiten aan bij vakken als productontwerp en vormgeving, maar zijn bij uitstek geschikt voor vakoverstijgende projecten of thema’s. We denken graag mee over het samenstellen van een passend educatief programma.

Een film door Erasmus student Nick Lucas.

De film is een hoogwaardige samenvatting van al het werk dat hij heeft gemaakt in de loop van zijn 7 maanden durende stage, en omvat het gebruik van etsen, lino, zeefdruk, lithografie en risograph.

WORKSHOP AANBOD

Het basisprincipe van grafiek is het maken van één of meerdere afdrukken. De technieken worden genoemd naar de manier waarop de afdruk wordt gemaakt zoals: hoogdruk, diepdruk, vlakdruk of doordruk. Elke drukvorm heeft een eigen karakter en een daarbij specifieke toepassing en beeldtaal.

Linosnede Hoogdruk

In wezen werkt de linosnede hetzelfde als een stempel: je gutst een afbeelding uit hout of linoleum, inkt de hoge delen in en drukt deze met de pers af. Hierbij zijn er verschillende manieren om een kleurendruk te maken, zoals bijvoorbeeld de reductietechniek. Door tussentijds te experimenteren met herhaling kan zelfs een simpele vorm tot verrassende combinaties en resultaten leiden.

Etsen | Diepdruk

Voor de drogenaald techniek grafeer je met een etspen een tekening direct in een perplex etsplaat. Hierna voorzie je de hele plaat van inkt en verwijder je deze weer van de delen waar niet gekrast is. Wanneer je de geïnkte krassen afdrukt wordt de inkt uit de diepe delen zichtbaar, daarom wordt etsen ook wel diepdruk genoemd. Omdat je heel precies met lijnen kunt werken is diepdruk populair onder de tekenenaars.

Zeefdrukken | Doordruk

Zeefdruk is doorgaans een sjabloontechniek. Het papieren sjabloon monteer je direct op het zeefdrukraam. Men kan de afbeelding ook via fotografische bellichting op de zeef zetten. Vervolgens druk je met een rakel de inkt door het sjabloon op de drager. Er kan gemakkelijk op verschillende dragers worden gedrukt zoals textiel, hout en glas.

STAGE AANBOD

Profiel stageplek

AGA LAB is sinds 2011 een erkend leerbedrijf en een educatieve grafische werkplaats met diverse mogelijkheden voor stages. Je komt terecht in een internationale omgeving en werkt samen met beeldend kunstenaars, vormgevers en fotografen uit binnen- en buitenland.

Tijdens je stageperiode ga je meedraaien in de werkplaats. Hierbij is je voornaamste taak het assisteren van de technische begeleider(s) en kunstenaars. Daarnaast kun je meelopen met de organisatie van projecten voor bijvoorbeeld communicatie en onze sociale media. Er is ook ruimte om een eigen project te ontwikkelen en te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, etsen en lino.

Enkele voorbeelden van verschillende onderwijsinstellingen, waarvan hun studenten stages bij ons hebben gelopen, zijn: het Grafisch Lyceum Rotterdam, het Media Collega Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie. Ook vanuit het buitenland is er veel belangstelling in het kader van een internationale stage. Deze wordt regelmatig ondersteund met een beurs via het Erasmusprogramma.

Profiel stagiair
  • Je bent geïnteresseerd in de werking van een grafisch atelier.
  • Je bent gedreven in het maken van grafiek of bereid dat te leren.
  • Je bent klantgericht, collegiaal, neemt initiatief en kan zelfstandig werken.
Solliciteren?