Gevormd door de natuur – lithografie workshop

Kennismaking met lithografie door artist-in-residence Ausma Šmite

De natuur is een terugkerend thema en inspiratie in het leven en werk van Ausma Šmite*. Ze is opgegroeid in het Gauja Nationaal Park van Letland, dat vol is van bosflora en fauna. Ausma heeft ook de kalksteengroeve van Solnhofen bezocht waar enkele steenplaten in AGA LAB vandaan komen. In de kalksteenplaten die gebruikt worden voor lithografie kun je soms ook nog overblijfselen van een vroeger leven zien: fossielen.

Ter voorbereiding van deze introductie-workshop vragen we je een eenvoudige lijntekening te maken van een plant, dier, insect of een vogel uit je omgeving. De details zullen worden ingevuld op het moment dat je op de steen werkt. Als je hiervoor een visuele referentie nodig hebt, neem dan een aantal foto’s met je mee.

De tekening moet worden gemaakt op A4-formaat (kantoor)papier. Je mag hiervoor de hele pagina gebruiken (geen witte rand nodig). Denk er verder aan dat de afdruk een spiegelbeeld van de tekening is!

Dagschema

Ochtend
– Inleiding, overzicht van de techniek en materialen
– Voorbereiding van de steen
– Het beeld overbrengen op de steen
– Werken op de steen

Lunchpauze van 1 uur

Middag
– Werken op de steen
– Voorbereiding van de steen voor het afdrukken
– Drukken tot 18:00

Datum: zaterdag 26 augustus
Tijd: van 10:00 tot 18:00 uur
Deelnemers: in totaal 4 personen
Kosten: € 75 per persoon
Materialen: 2 personen werken op één steen. 2 afdrukken per persoon. Afdrukken in kleur is mogelijk.
Aanmelden: info@agalab.nl

* Ausma Šmite woont en werkt normaliter in Letland. Ze is artist-in-residence bij AGA LAB tijdens de hele maand augustus. Ausma heeft gewerkt met steenlithografie in verscheidene drukwerk studio’s in heel Europa. Steen lithografie is een essentieel onderdeel van haar creatieve werk, omdat het zowel tekening als schilderij combineert.


Geplaatst

in

door

Tags: