Interview with Renske Huysmans

 

Naam: Renske Huysmans

Instagram Handle: @renske_prongs 

Wat is je achtergrond?

Ik ben geboren in Antwerpen en opgegroeid in Zeeland, in mijn jeugd was ik altijd bezig met dingen maken. Tijdens de middelbare school volgde ik een extra kunstvak en realiseerde ik me dat ik een creatief pad wilde volgen. Daarom ging ik naar het Grafisch Lyceum Rotterdam, waar ik momenteel aan het afstuderen ben van de opleiding Visual Design, met een specialisatie in Illustratie.

Hoe heb je AGA LAB gevonden?

Op de website van mijn school staat een lijst met allerlei stageadvertenties, daar vond ik een artikel over AGA LAB.

Hoe lang duurde je stage?

Mijn stage was in eerste instantie 5 maanden en daarna zou ik ergens anders een andere stage doen, maar vanwege het coronavirus was het onmogelijk om een ​​andere plek te vinden. En omdat ik het erg leuk vond om bij AGA LAB te werken, besloot ik nog 5 maanden te blijven tot het einde van het schooljaar.

Wat ga je doen als je klaar bent met je studie?

In juli van dit jaar studeer ik af aan het Grafisch Lyceum Rotterdam en daarna ga ik Animated and Illustrated Storytelling studeren aan de Sint Joost Academie in Breda.

Wat wilde je leren tijdens je tijd hier en heb je die doelen bereikt?

In het begin had ik niet echt een specifiek plan, ik vond het moeilijk om maar één techniek te kiezen om te leren, omdat ik erg nieuwsgierig ben. Dus bracht ik de eerste helft van mijn stage door met het leren en uitproberen van elke techniek. Dit was een heel goede beslissing omdat ik een heel brede oriëntatie van de studio kreeg. Ik kon klanten beter helpen en kon meer verantwoordelijkheden nemen in de studio, ook met de sociale media van AGA LAB. Na de eerste 5 maanden kende ik de basis van alle technieken, dus ik kon tijd besteden aan het experimenteren met verschillende etstechnieken en me verdiepen in CMYK-zeefdruk.

Waar ben je nu mee bezig?

Op dit moment werk ik samen met mijn medestagiair Ida Ferrand aan een boek over onze etsexperimenten. Dit wordt mijn laatste project bij AGA LAB. Tussendoor ben ik nog bezig om wat etsplaten en prenten af ​​te werken.

Wat is je favoriete gereedschap/materiaal?

Mijn favoriete materiaal om op te printen is textiel. Ik hou echt van hoe veelzijdig het is en het kan mooie texturen in de print creëren. Ik gebruik ook heel graag schetsboeken, ze zijn superleuk om te brainstormen en nieuw werk te plannen. Na een tijdje worden het kleine persoonlijke verzamelingen van mijn gedachten en ideeën. Ik heb er altijd een bij me en kijk graag terug naar mijn oude.

Wie of wat inspireert jou?

Ik haal veel inspiratie uit elementen uit de natuur. Ik vind het erg leuk om organische vormen en texturen aan mijn werk toe te voegen. Ik ben ook erg geïnspireerd door kunststijlen als art nouveau, art deco, surrealisme en expressionisme.

Welke druktechniek vond je het leukst?

Ik vind het moeilijk om er maar één te kiezen. Ik genoot het meest van etsen en zeefdrukken. Voor zeefdruk vind ik het erg leuk om verlopen en CMYK te printen. Met CMYK is het geweldig om te zien hoe de kleuren elkaar overlappen en langzaam je afbeelding opbouwen. Met etsen ben ik gewoon gefascineerd door hoeveel technieken er zijn om afdrukken te maken van een stuk zink of koper. Voor beide technieken print ik het liefst op textiel.

Zou je anderen aanraden om stage te lopen bij AGA LAB en waarom?

Ik zou anderen zeker aanraden om stage te lopen bij AGA LAB. Het is een geweldige plek, je zult zoveel artiesten ontmoeten en interessante gesprekken voeren. Het is een heel vriendelijke omgeving, er zal altijd iemand zijn om je te helpen of feedback te geven. Maar je moet bereid zijn om enige verantwoordelijkheid te nemen, voor jezelf op te komen en niet bang te zijn om mensen te benaderen. Je krijgt bijvoorbeeld af en toe een klein project, maar meestal werk je aan je eigen dingen en krijg je de kans en tijd om de technieken te leren. Dit kan in het begin heel eng zijn, maar als u het kunt, verlaat u AGA LAB met een rijke ervaring en met meer vertrouwen dan voorheen.


Beeldmateriaal:

  • kop: compilatie van verschillende etsafdrukken
  • boven: “Laundry Day”, zeefdruk op textiel en T-Shirts
  • midden: cyaan etsdruk op papier
  • onder: Renske Huysmans in onze printstudio met een magenta etsprint op papier

Geplaatst

in

door

Tags: