Painting Plants

Regen en volop zon: de planten van Painting Plants staan er goed bij deze zomer. Meer dan 30 soorten planten worden inmiddels gekweekt in de tuin tussen Broedplaats Bouw en hostel Wow.

Bioloog en kunstenaar Naan Rijks begon het onderzoeksproject Painting Plants in 2011 met de vraag hoe verf – of inkt – kan worden gemaakt van planten, die bruikbaar is voor verschillende druktechnieken.

Deze lente namen Aster Kruisbrink en Ruben de Haas het stokje over van Naan en Lucila Kenny, die zich in 2017 aansloot bij het project dat wordt uitgevoerd onder de kap van AGA LAB.

We vroegen Aster en Ruben wat zij tegenkwamen, wat ze de eerste maanden hebben gedaan en wat de plannen zijn voor Painting Plants.

Wat was het eerste dat jullie wilden doen?

Het herstellen van de tuin was het eerste dat we wilden doen. Dat houdt in, ontdekken wat ooit in deze tuin heeft gestaan en die planten weer een tweede kans geven door er ruimte voor te maken. We hebben heel veel onkruid weg moeten halen, vooral de woekerende planten. (En wat is nou onkruid volgens Naan?) We wilden andere planten toevoegen die ons interessant leken. Ook waren we direct van plan om de plantenbakken op te knappen. Daar hebben we een plan voor gemaakt.

Wat waren onverwachte dingen die jullie tegenkwamen?

Toen we net begonnen in de tuin waren we even verbaasd. Er  bleken steeds meer planten te verdwijnen. We zagen niemand anders in de tuin werken, dus dat was best raar. Uiteindelijk kwamen we erachter dat een groep dames vanuit Wow (het hostel) begonnen was om alles weg te halen. Ze vonden de tuin er zo onverzorgd bij liggen, dat ze zelf een plan hebben gemaakt om uien, wortels, tomaten en heel veel peterselie te planten. Inmiddels hebben we de tuin verdeeld en kan iedereen zijn eigen ding doen en is het extra leuk dat er meer mensen bezig zijn in de tuin!

En iets waar je liever geen tijd aan besteed: de binnenruimte die voor Painting Plants gebruikt wordt had een flinke lekkage en het heeft veel geregend de afgelopen tijd. Inmiddels is het gefixt!

Hoe waren de zomermaanden?

Ontspannend. Het was best wat werk om te onderhouden, maar het is zo fijn om in de tuin te werken, dat het de tijd helemaal waard is. Na zo’n dag is verse vijgen van de boom eten ook geen straf. Naan is al een paar keer langsgekomen om de tuin te zien en een glimlachende Naan is een beloning op zich.

Wat zijn de plannen voor de komende maanden?

De tuin winterklaar maken; zaden plukken van de uitgebloeide planten. Inkten maken! We gaan de kleurstoffen uit de planten halen en daar verder onderzoek naar doen en kijken wat we volgende zomer allemaal in de tuin willen hebben. We willen subsidie aanvragen voor de plannen die we hebben, daarnaast willen we de binnenruimte opknappen.

Waar dromen jullie van als je denkt aan de toekomst van Painting Plants?

We dromen van Artist in Residencies, van workshops, van het updaten van de website voor een nog heldere database en van een levende bibliotheek. Verder kijken we uit naar educatieve samenwerkingen met scholen en werkplaatsen, studenten die langs kunnen komen om aan eigen projecten te werken. We willen de combinatie van kunst en wetenschap versterken. Het zou mooi zijn om een plantaardige kleurenwaaier voor (industriële) druktechnieken te creëren.

Wanneer kunnen de eerste inkten gemaakt worden?

Daar zijn we al mee bezig! We hebben de afgelopen weken al meerdere planten verwerkt naar inkt of pigment. Zo hebben we boerenwormkruid, waar de gele kleur uit de bloem gehaald kan worden. Bij boerenwormkruid is het inkoken in water de eerste stap, waarna het met soda en aluin door een filter gaat. Na drogen blijft het gele pigment over.

Met Japanse Indigo werkt dat weer anders: dat moet in een pot water gaan gisten, waardoor de blauwe kleurstof uit de plant komt, om daarna verder te verwerken. Bij het oogsten van de Japanse Indigo gebruiken we het blad. Dit moet geoogst worden voordat de plant gaan bloeien (de plant krijgt roze of witte bloemetjes). Bij de bloei wordt de indigo, de blauwe kleur, minder sterk.

En verder

Vrijwillige handen zijn welkom! De focus ligt nu op de doorstart en komend voorjaar willen we het project openzetten voor geïnteresseerden.


Geplaatst

in

,

door