dv_ECOSUPERMARKET

Tuija Järvenpää Artist in Residence | Dear Virginia, I’m Looking for a Room

Tuija Järvenpää

Er werd een plan gemaakt voor een enorm verjaardagsfeest in het Amsterdamse Goethe Institut, een onnavolgbare gastenlijst werd samengesteld en een lezingenreeks geprogrammeerd waar je versteld van staat, en toen, toen het jaar 2020 aanbrak, kwam de welbekende zin van dat jaar: ‘IM LICHTE DER VORHERRSCHENDEN UMSTÄNDE ABGESAGT.’ Zo begon het en dat bleef ook een tijdje, maar toen kwam beeldend kunstenaar Tuija Järvenpää met een ander idee en een nieuw plan. Nu na een drie maanden durende residentie bij ons heeft ze een intrigerend werk gemaakt dat bestaat uit werelden die hadden kunnen zijn en misschien ooit zullen zijn, maar die tot nu toe intieme schetsen zijn van gedroomde plekken in huis. Schetsen van plekken waar je een eigen ruimte zou kunnen hebben, A Room of One’s Own.

Voordat je me het begin vertelt, het oorspronkelijke plan waardoor je naar Amsterdam kwam, kun je iets zeggen over het werk dat nu voor me ligt? Over die ontelbare, haast eindeloze stapel blauwe interieurtekeningen?

Een paar jaar geleden vond ik mijn oude notitieboekjes en agenda’s opgeborgen in dozen die ik sinds 1990 had verplaatst. Daarbinnen, tussen de projectplannen, adressen, winkellijsten, op de achterkant waren altijd wat snelle krabbels, tekeningen waar ik ontwerpen leek te hebben gemaakt voor mijn eigen huis. Het viel me op om ze door al die jaren heen te zien verschijnen. Ik heb ze toen eerst allemaal verzameld door de pagina’s met tekeningen in te scannen met een gewoon zwart-wit kopieerapparaat. Bij AGA heb ik de tekeningen verwerkt tot een serie etsen.

Met behulp van fotopolymeertechniek probeer ik de onbewuste tekeningen een nieuw waardig platform en ruimte te geven. Het proces is voor mij vergelijkbaar met dat van een archeoloog. De sensatie van het onderzoeken van historische locaties, het voorzichtig afvegen van het stof en het vinden van verborgen hints van vergeten werelden. Wat ligt daar onder onze hedendaagse cultuur. Wat is nu hun boodschap aan ons? Waar droomde ik toen over? Ik laat de alledaagse aantekeningen weg en nodig de kijker uit voor een ​​intiem moment met deze notities, met alle 42. De serie is gedrukt met kobaltblauwe inkt op 300 grams Hahnemuhle printpapier. Formaat 210×297 mm.

 

dv_KOIVU_20220313

Tuija Järvenpää, Dear Virginia, I’m Looking for a Room (2022)

 

De titel klinkt als het boek van Virginia Woolf, klopt dat?

True, de serie heet: Dear Virginia, I’m Looking for a Room. En verwijst naar Woolfs boek: ‘Room of One’s Own’ waar ze het essentiële recht op zelfexpressie, de behoefte aan creatie en de constructies en gewelddadige krachten die de mensheid tegenhouden om te groeien, bespreekt.

 

Goed, ik denk dat ik nu wel klaar ben voor datgene wat aan dit werk voorafging. Je noemde het een tragedie, wat is er gebeurd?

Ik was van plan om naar Amsterdam te komen om een ​​verjaardagsfeestje te organiseren voor Cornelia Schlosser, een internationale feestelijke Salon van vrouwen. Er werden plannen gemaakt voor de gastenlijst en een heel bijzonder programma en schitterende decors. Het evenement en de installatie zouden hebben plaatsgevonden in de prachtige balzaal van het Amsterdam Goethe Institut met gasten als schrijvers Virginia Woolf (GB), Fatima Mernissi en en Minna Salami (GB), filmmakers Mai Zetterling, Anna Odell (SE) Mari Soppela (FI) en Shiva Sanjari (IR) zou samen met de filosoof Vigdis Songe-Møller (NO) en Imami Sherin Khankan (DK) The Age of Enlightenment – وقت الأضواء – Temps des Lumières of liever The Nouveau Temps de Lumières bespreken. Verder wordt de poëzie van Saida Menebhi (MO ) en Hissa Hilal (SA) vertolkt door de Zweedse rapper Silvana Imam en natuurlijk komt danseres Isadora Duncan samen met Nadezhda Tolokonnikova (RUS). De verjaardagstaart zou zijn ontworpen samen met lichtontwerper Minna Tiikkainen (FI) Cornelia, de jongere zus van Goethe zou op 7 december 2020 270 jaar worden.

En toen, beetje bij beetje nadat het jubileumjaar 2020 begon, werd het duidelijker dat niets van de plannen door kon gaan. Het verjaardagsfeestje van Cornelia was weer: ‘IM LICHTE DER VORHERRSCHENDEN UMSTÄNDE ABGESAGT.’

Nadat ik begon te herstellen van deze tragedie begon ik langzaam de ideeën te verzamelen en probeerde ze te vertalen in een kunstenaarstijdschrift. Ik besloot een women’s world wide web te beginnen, een kunstenaarsmagazine: VVVVVVVV. Het tijdschrift is ontworpen samen met de Amsterdamse grafisch ontwerper Corine Datema.

 

Tuija Järvenpää

Selection of drawings: Dear Virginia, I’m Looking for a Room. Tuija Järvenpää, 2022 De Bouwput.

 

Dus er komt alsnog een feestje?
Jazeker, en dit jaar nog, in De Bouwput. De lancering van de VVVVVVVV zal later dit jaar plaatsvinden van 1 t/m 13 december met nummer 0. Dit nummer zou een catalogus gaan vormen voor mijn serie tekeningen.

Tuija was de afgelopen drie maanden bij ons te gast als artist in residence. Wat fijn dat je er was, dank je wel en we kijken nu al uit naar november, want dan ben je gelukkig weer terug!

Interview door Barbara Collé