Uitnodiging om te komen spelen – Karuta

 

Donderdag 20 december om 17 uur klinkt de gong in de Bouwput gallery, als aftrap voor het traditionele Japanse kaartspel “Karuta”. Dit kaartspel is een unieke kunstenaarsversie op basis van Japanse houtsnijkunst en Nederlandse letterpress. Karuta is een educatief én competitief kaartspel uit Japan, waar het door jong en oud wordt gespeeld  op zowel recreatief als professioneel niveau.

Het spel bestaat uit setjes van tekstkaarten met korte gedichten en beeldkaarten met illustraties van die gedichten. De beeldkaarten liggen tussen de twee (of meer) spelers in op tafel; of naar Japans gebruik op de grond. De spelers luisteren naar een ‘lezer’ die steeds één van de gedichten uit het spel voordraagt en moeten vervolgens proberen om als eerste de bijbehorende beeldkaart aan te raken. Wie de meeste kaarten weet te grijpen (of: swipen) wint het spel.

 

De Nederlandse kunstenaars Hannie van den Bergh en Jan van den Berg en de Japanse kunstenaars Yasusyoshi Botan en Hirokiti hebben een unieke Nederlands-Japanse versie van het Karuta ontworpen en gemaakt met behulp van ukiyo-e (Japanse houtsnijkunst) en Westerse letterpress techniek. De tekst en woorden zijn ontleend aan crossover-woorden die voortkomen uit de eeuwenlange gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Japan. Zoals ‘bīru’ (bier), ‘tsunami’, ’tarappu’ (trap) en ‘sushi’ en ‘otenba’ (ontembaar). Dit allereerste Nederlands–Japanse Karuta speelt een spel, met taal en verbeelding, dat uitnodigt tot een interculturele dialoog over wederzijdse beeldvorming.

www.edosanpu2020.com


Geplaatst

in

door

Tags: