
Wood Wide Web | AGA LAB online expositie #6
De zomer is voorbij en de herfst begonnen; tijd voor een nieuwe AGA LAB expositie. Misschien heb je je wandelschoenen al tevoorschijn gepakt om het bos of het park in te trekken om de kleuren aan de bomen te zien verschieten?
Al een tijd stroomt er meer en meer natuur onze werkplaats binnen. In vele afbeeldingen komen bossen, wortelstructuren en planttexturen voor. En niet meer in de bekende vorm van een stilleven zoals een vaas snijbloemen of compositie van rijpe vruchten, maar juist de levendigheid en het organische en complexe karakter van leven dat niet menselijke is, wordt verbeeld. De intrigerende en intelligente communicatie van bomen en planten is het onderwerp. Door de groeiende kennis over klimaatverandering valt ook de aandacht van kunstenaars op het rijke en vloeiende leven dat ons omgeeft.
Wood Wide Web, de titel van deze zesde online AGA LAB tentoonstelling, komt uit het boek Op zoek naar de moederboom (2021) van hoogleraar bosecologie Suzanne Simard. Ze is opgegroeid in de bossen en kijkt haar hele leven naar bomen. Door haar aandacht en onderzoek heeft zij verrassende wijsheden van bossen mogen leren. Zoals kennis over het grote communicatieweb van de wortels van de bomen (the wood wide web) waardoor niet alleen water en voedsel onderling wordt verdeeld maar ook praktische wijsheden zoals ‘berichten over worstelingen uit het verleden’, waardoor de ontvangende bomen een voorsprong krijgen en voorbereid zijn op mogelijk gevaar.
Deze online tentoonstelling vol boswijsheid laat mooie complexe organische structuren zien. Veel plezier!
- Christina Simon, Repovesi (Suomi) 2021. Linocut, Monotype, 31x57cm.
- Ilona Plaum, W24, 2016 Archival pigmentprint, 88-58 cm.
- Yvon Ariese, Untitled, Edition of 5 +2 AP 105×148 cm, inkjet print on Hahnemuhle paper.
‘Trees, for example, carry the memory of rainfall. In their rings we read ancient weather—storms, sunlight, and temperatures, the growing seasons of centuries. A forest shares a history, which each tree remembers even after it has been felled.’
Anne Michaels, Fugitive Pieces
- Tink Munro, World Beneath our Feet, 2021. Indigo and Arabic gum on Woodstock Betulla.
- Diana Scherer, Wood Anatomy (microscopic wood structure) – Tree growth – Printing the archive – Silkscreen 2021.
- Margré Steensma, Woodstructures – 2020, Screen print on color mdf. Edition of 1 + 1AP.
- Yvon Ariese, Untitled, Edition of 5 +2 AP 105×148 cm, inkjet print on Hahnemuhle paper.
- Diana Scherer, Random entanglement – Kautschuk Silksreenprint, 2021.
‘Het bos bezit wijsheid, bewustzijn en geneeskracht.’
Suzanne Simard
- Laura Grimm, The Secret Growing, 2021. Screenprint. Cardboard, handmade inks with pigments (burnt sienna, raw sienna, chalk blue light and dark, chalk yellow dark and green umber), transparent base (sico) and arabic gum. Edition of 64. 200cm x 100cm.
- Christina Simon, Drei Bäume im Amstelpark,2020. Screen printing and woodcut, 40x60cm.
- Tink Munro, World Beneath our Feet, 2021. Indigo and Arabic gum on Woodstock Betulla.
Met veel dank aan de kunstenaars:
Over de AGA LAB & KNUST@AGA LAB online exposities
Dit is de zesde aflevering van onze online exposities. Tekst en samenstelling door kunstenaar/curator Barbara Collé.
Elke maand stellen we een nieuwe serie samen waarbij de verschillende druktechnieken die AGA LAB en KNUST@AGA LAB te bieden hebben aan bod komen zoals Riso druk, zeefdruk, toyobo, digitaal printen en etsen. De werken zijn gemaakt door kunstenaars en ontwerpers die geregeld in onze studio werken en/of deelnamen aan ons AIR programma.
Lees meer over ons AIR-programma >
Wil je ook met je project bij AGA LAB aan de slag? Lees dan wat AGA LAB in huis heeft en hoe het werkt >