Our Gradient Paradise – AGA LAB online expositie #2

Dit weekend zijn we van de winter in de lente gegleden en vandaag (21 maart) is het International Colour Day. AGA LAB opent daarom vandaag haar tweede online expositie: OUR GRADIENT PARADISE. Een serie bomvol stomende en dampende kleuren.

 

Verlooptinten

De werken in deze tentoonstelling hebben allemaal een kleurverloop, een gradiënt. Bij een goede gradiënt kun je nooit precies zeggen waar de ene kleur begint en de andere ophoudt zoals bijvoorbeeld bij de regenboog. Of bij de kleuren van een zonsopkomst en zonsondergang waar rozerood over paars naar blauw verglijdt. Of daar waar het diepe in het ondiepe water overgaat en de kleur van diepdonker paarsblauw over ultramarijn naar groenblauw verloopt.

 

Iriserende kleuren

Een heel specifieke gradiënt is de iriserende (of iridiserende) kleurovergang. Dat zijn de kleuren van een zeepbel, een olievlek of een parelmoerschelp. Deze kleuren verlopen niet in de kleurvolgorde van de regenboog (rood, oranje, geel, groen, groenblauw, paarsblauw, paars) maar hebben een eigen kleurritme, ook wel bekend als de structurele kleur-grafiek. (Interference colour chart.)

 

Oneindigheid

De Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges heeft veel over het onderwerp oneindigheid geschreven. Ook zijn bekende verhaal The Aleph draait om het wonderlijke, niet te bevatten oneindige. In dit verhaal komen veel iriserende kleuren voor. Kleuren die je kunt zien maar niet kunt pakken. Ze zijn ontastbaar, ongrijpbaar en veranderen naarmate jij je standpunt verandert.

 

“I saw a small iridescent sphere of almost unbearable brilliance. At first I thought it was revolving; then I realised that this movement was an illusion created by the dizzying world it bounded.”

 

Deze kleuren zijn luchtspiegelingen en stromen tussen illusie, droom en werkelijkheid waarbij de scherpe lijnen ontbreken.

  

“I saw a small iridescent sphere of almost unbearable brilliance.”
Jorge Luis Borges

 


 

 


 

“More like a transparent, paradoxically iridescent creature rather than an actual person.”
Franz Kafka

 


 


 

Deelnemende kunstenaars:

 

Citaten:

Jorge Luis Borges, The Aleph, Penguin books Ltd 2000.
Franz Kafka, The Diaries of Franz Kafka 1914-1923, Schocken Books 1971.

 


 

Over de AGA LAB & KNUST@AGA LAB online exposities

Dit is de tweede aflevering van onze online exposities. Een initiatief van kunstenaar en curator Barbara Collé. Elke maand stellen we een nieuwe serie samen waarbij de verschillende druktechnieken die AGA LAB en KNUST@AGA LAB te bieden hebben aan bod komen zoals Riso druk, zeefdruk, toyobo, digitaal printen en etsen. De werken zijn gemaakt door kunstenaars en ontwerpers die geregeld in onze studio werken en/of deelnamen aan ons AIR programma.

Lees meer over ons AIR-programma >

Wil je ook met je project bij AGA LAB aan de slag? Lees dan wat AGA LAB in huis heeft en hoe het werkt >

 

 


 

 

Peim van der Sloot en Jonael van der Sloot, 2020Bezoek onze eerste online expositie: Unlock the heart of the moon >

 

 

 


 


Geplaatst

in

door