Unlock the heart of the moon – AGA LAB online expositie

Vanavond is het volle maan. Veel kunstenaars die geregeld in onze studio werken, hebben zich door haar laten inspireren. We hebben een aantal werken voor je verzameld en er een online expositie van gemaakt. Bijna alle druktechnieken, die je in AGA LAB kan gebruiken, komen aan bod waaronder: Toyobo, Riso, zeefdruk, ets en natuurlijke inkten.

‘No one could unlock the heart of the moon.’
Haruki Murakami

 

Het hart van de maan

De Japanse schrijver Haruki Murakami laat een van zijn personages verzuchten dat ‘niemand het hart van de maan kan openbreken’. Misschien is dat inderdaad niet mogelijk, maar dat betekent niet dat we het niet kunnen proberen. De werken in deze tentoonstelling doen stuk voor stuk een poging. En zie hier wat een mysterieus, verstild, betoverend en dromerig werk dat opleverde.

Maanwater

De Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Jannie Regnerus schrijft in haar boek ‘Het geluid van vallende sneeuw’ over een Japanse maanceremonie. Op de berg Karuma staat een klooster waar monniken tijdens het vollemaanfestival maanwater uitschenken. Geloofd wordt dat het maanlicht een reinigende werking heeft. ‘Door het water te drinken waarin de maan wordt weerspiegeld, kun je het hart en het geweten wassen’, legt Regnerus uit. De ceremonie vindt plaats om Middernacht. Regnerus wacht vol spanning af. Op de binnenplaats van het klooster staat een bassin gevuld met water. En dan opeens als de hemel wolkenvrij is, ziet ze het: ‘Midden op het wateroppervlak drijft, als een gouden bal, de reflectie van een volle maan.’ Even later gaat er een drinkkom rond, gevuld met water uit het bassin, waaruit alle aanwezigen een slok maanwater slurpen.

Het zou zo maar kunnen dat de kunstenaars zich hebben laten inspireren door dit verhaal. En anders doen ze dat wellicht in de toekomst.

 

 


‘Midden op het wateroppervlak drijft, als een gouden bal, de reflectie van een volle maan.’
Jannie Regnerus


 

 

 

 


 

Met veel dank aan de deelnemende kunstenaars:

 

Citaten:

Haruki Murakami, 1q84, Knopf 2011.
Jannie Regnerus, Het geluid van vallende sneeuw, Uitgeverij Atlas Contact, 2017.


 

Over de AGA LAB & KNUST@AGA LAB online exposities

Dit is de eerste aflevering van onze online exposities. Een initiatief van kunstenaar en curator Barbara Collé. Elke maand stellen we een nieuwe serie samen waarbij de verschillende druktechnieken die AGA LAB en KNUST@AGA LAB te bieden hebben aan bod komen zoals Riso druk, zeefdruk, toyobo, digitaal printen en etsen. De werken zijn gemaakt door kunstenaars en ontwerpers die geregeld in onze studio werken en/of deelnamen aan ons AIR programma.

Lees meer over ons AIR-programma >

Wil je ook met je project bij AGA LAB aan de slag? Lees dan wat AGA LAB in huis heeft en hoe het werkt >

 

 


 

 

00-gradients-Julie-WolfeBezoek onze tweede online expositie: Our gradient Paradise >

 

 

 


 


Geplaatst

in

door