Intimate dialogues with colours – AGA LAB online expositie #4

Natuurlijke kleuren zijn levende personages met een karakter en een temperament. Net als de plant, van wie wij de kleur ontvangen, hebben ze een eigen aard. Om te kunnen samenwerken met deze kleuren is het van groot belang hun aard te leren kennen. In deze tentoonstelling laten we de samenwerking zien tussen de natuurlijke kleuren en de kunstenaars: Naan Rijks, Lucila Kenny, Mark van Wageningen en Peim van der Sloot.

 

Deze kleuren komen ergens vandaan en gaan ergens heen, ze leven, bewegen, veranderen, verouderen en ontwikkelen zich, net als jij en ik. Kunstenaars en ontwerpers kunnen ze leren kennen en dan wellicht, als je geluk hebt en het klikt, met ze samenwerken.

De vier kunstenaars hebben allemaal een bijzondere en vervullende relatie met natuurlijke kleuren. Hoe meer ze de kleuren leren kennen, des te nieuwsgieriger ze worden. In de tuin verzorgen en oogsten ze de planten om vervolgens in het lab met aandacht en precisie de plant-extracten tot pigment en inkt te mengen, om met de inkt vervolgens de kleur op het papier aan te brengen.

 

‘Dyeing with various kinds of plants, is the act of “receiving colours” from nature. I have striven to comprehend the mystery of nature, eventually coming into perfect synchrony with the complicated and delicate life phenomena of plants and perfecting the skills needed to make them manifest themselves in the form of exquisite colours.’

Fukumi Shimura

 

Voor de talloze momenten van observeren krijgen de kunstenaars altijd onverwachte cadeau’s van de kleuren terug. Er is in deze samenwerking altijd iets extra’s dat ze toevalt en dat de kunstenaars aanspoort om als antwoord weer iets moois te maken. Vandaar dat we spreken over dialogen tussen kleur en kunstenaar. Een gesprek dat over en weer gaat en vorm krijgt in de in deze tentoonstelling.

 

‘Science and art, matter and spirit, indigenous knowledge and Western science — can they be goldenrod and asters for each other? When I am in their presence, their beauty asks me for reciprocity, to be the complementary color, to make something beautiful in response.’

Robin Wall Kimmerer

 


 

dialoog tussen

Saffloer, Wouw, Heidebrem, Rabarber, Guldenroede, Cosmea, Indigo, Meekrap en Naan Rijks

 

‘Ik wil mijn samenwerking met de planten delen. Deze dialoog die ik al jaren mag voeren met de planten en de kleuren. Omdat het zo’n wonderbaarlijk proces is. Die kleurstoffen die in planten ontstaan en weer verdwijnen, dat wil ik heel graag delen met mensen die verschillende printtechnieken gebruiken.’

Naan Rijks 2021.

 

Indigo and Madder, Naan Rijks. Screen-print (monotype)

 

 

dialoog tussen

Framboos, Walnoot, Avocado,Wede,  Saffloer en Lucila Kenny

 

Ik druppel de kleuren vlug op dik papier, waar de grote kleurdruppels kleine meren vormen. Dan verlaat ik de studio, ga naar huis. De volgende dag fiets ik zo hard als ik kan naar de studio, ik ben zo benieuwd wat de kleuren ’s nachts hebben gedaan. En elke keer als ik de deur opendoe en ze zie, verbazen ze me. Deze kleuren transformeren vanzelf en overstijgen steeds weer mijn verwachting.

Lucila Kenny, 2021.

 

Intimate-dialogues-with-colours-expo-Lucila-Kenny04
Raspberries, Walnut, Avocado, 2020. Lucila Kenny.

 

 

dialoog tussen

Meekrap, Saffraan, Indigo en Novo Typo (Mark van Wageningen)

 

Ik weet nu wat de ingrediënten van mijn kleuren zijn en kan daardoor hun uiterlijk beter begrijpen. Hierdoor kan ik goed met ze samenwerken. Eigenlijk heel logisch voor een grafisch ontwerper die weinig meer heeft dan papier, letters en kleur als uitdrukkingsmiddel. In die samenwerking kun je maar beter nieuwsgierig zijn en weten wie je tegenover je hebt, toch?

Novo Typo (Mark van Wageningen), 2021.

 

Novo Typo Offgrid, a DIY Manual for Creating a Self-Sufficient Design Studio, 2021. Mark van Wageningen.

 

 

dialoog tussen

Chlorella, Spirulina, Algen, Kaneel, Acai, Kurkuma, Spinazie en Peim van der Sloot

 

Ik heb deze werken niet alleen gemaakt. Ik werkte niet alleen samen met Lucila en de planten voor de natuurlijke inkten. Maar nadat ik een laag met Açaí had gezeefdrukt en deze een nacht had laten drogen, besloten andere levende wezens mee te doen aan het maakproces. De Açaí bessen geven een mooie heldere kleur, maar smaken blijkbaar ook erg goed volgens… muizen! Ze kwamen ’s nachts tevoorschijn en knabbelden aan deze kleur en creëerden zo nieuwe, mooie en onverwachte patronen.

Peim van der Sloot, 2021.

 

Earth, 2020, silk-screen. Edition 3. Peim van der Sloot.
Earth, 2020, silk-screen. Edition 3. Peim van der Sloot.

 

 


 

Over de AGA LAB & KNUST@AGA LAB online exposities

Dit is de vierde aflevering van onze online exposities. Een initiatief van kunstenaar/curator Barbara Collé. Elke maand stellen we een nieuwe serie samen waarbij de verschillende druktechnieken die AGA LAB en KNUST@AGA LAB te bieden hebben aan bod komen zoals Riso druk, zeefdruk, toyobo, digitaal printen en etsen. De werken zijn gemaakt door kunstenaars en ontwerpers die geregeld in onze studio werken en/of deelnamen aan ons AIR programma.

Lees meer over ons AIR-programma >

 

Wil je ook met je project bij AGA LAB aan de slag? Lees dan wat AGA LAB in huis heeft en hoe het werkt >

 

 


 

Peim van der Sloot en Jonael van der Sloot, 2020Unlock the heart of the moon #1 >

 

 

 

 

 

00-gradients-Julie-WolfeOur gradient Paradise #2 >

 

 

 

 

 

Earth: our blue marble #3 >

 

 

 

 

 


 


Geplaatst

in

,

door